avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am 61 ani, 38 ani cotizati si beneficiez de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am 61 ani, 38 ani cotizati si beneficiez de reducerea ...

Buna ziua,
Am 61 ani, 38 ani cotizati si beneficiez de reducerea varstei de pensionare pentru ca locuiesc de mai mult de 30 de ani in zona poluata(Titu).
Daca ma pensionez anticipat partial voi fi penalizat corspunzator nr. de luni ramase pana la implinirea varstei de 65 de ani. Dar la implinirea varstei de 63 de ani pot trtece la pensia pentru limita de varsta ( locuind in zona poluata)? Sau nu mai am dreptul de reducere daca sunt in pensie anticipata partial?
Multumesc.
Iordan C.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:50, 8 Ianuarie 2021
Legea 263/2010

Art.67
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin.(4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății
pensiei anticipate parțiale.

In lege nu se face trimitere/precizeaza ca se elimita penalizarea la trecerea pe art.65(5).
In concluzie:
Prevederile art.65(5) se aplica doar daca este vorba despre prima deschidere de drepturi.
Aceasta este interpretarea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în ... Lentian Lentian Buna ziua, Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauze specificate in lege, beneficiază de reducerea ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia normala realdo realdo Cand se face trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta, la implinirea varstei standard de pensionare (65 de ani) sau la ... (vezi toată discuția)