avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie anticipata

buna,

as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei de 65 de ani, am tot auzit mai multe variante
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:34, 8 Noiembrie 2012
faceti cerere de recalculare inainte cu doi ani de implinirea varstei
1. Acea diminuare a pensiei anticipate partiale ramane aceeasi pana la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta cand pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

2. Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta se face din oficiu.


carmenmur a scris:
faceti cerere de recalculare inainte cu doi ani de implinirea varstei


1. Pentru ce sa faca cerere si de ce cu doi ani inainte?

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

Legea nr.263/2010:

ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã parţialã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii prevãzute la art. 65 alin. (4) şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plãţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limitã de vârstã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la pensie pentru limita varsta avramcrai avramcrai Va rog sa-mi raspundeti daca la trecerea de la pensia anticipata partial la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la indeplinirea conditiilor, fara a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie simplu_el simplu_el Tatal meu a iesit la pensie anticipat cu cinci ani inainte de implinirea varstei, desi avea vechimea necesar. Anul acesta in octombrie implineste 65 de ani. Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta gluten gluten Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu ?Sau trebuie sa depun o cerere?Multumesc! (vezi toată discuția)