avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, care este procedura de recuperare a chiriei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, care este procedura de recuperare a chiriei neplatite ...

Buna ziua, care este procedura de recuperare a chiriei neplatite de chiras? Am am semnat un contract de inchiriere dar de 3 luni chiriasul (o companie) nu mi-a mai platit nici chiria si nici cheltuielile de intretinere. Contractul nu este inregistrat la ANAF pt ca nu mai era necesara aceasta operatiune, dar platesc la ANAF impozit pe veniturile provenite din aceasta chirie. Contractul este semnat pe 4 ani, expira in 2024. Daca nu reziliez acest contract, si nici chiriasul nu cere rezilierea (pana acum nu a facut-o, dar spune mereu ca va plati in curand cand va primi la randul sau fonduri), pot sa cer daune si pentru nerespectarea contractului care expira doar in 2024? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 17:26, 27 Ianuarie 2021
Bună ziua,
Contractul a fost încheiat la notariat sau sub semnătură privată? În situația în care nu a fost încheiat la notariat, puteți demara o acțiune în instanță prin care solicitați obligarea chiriașului la plata sumelor restante, plus penalități contractuale/dobânda legală. În momentul în care veți avea un titlu executoriu, puteți demara procedura executării silite împotriva debitorului.
Contractul nu este incheiat la notar, deci banuiesc ca este sub semnatura privata. Are parafa societatii care a inchiriat apartamentul meu si semnatura reprezentantului (directorul societatii). Este recomandabil sa inregistrez acest contract la ANAF, retrocativ (desi nu mai este obligatorie inregistrarea la ANAF), avand in vedere ca este un contract pe 4 ani, care expira in 2024? Cum se demareaza o actiune in instanta? E nevoie sa reziliez contractul, sau atata timp cat chiriasul nu a cerut acest lucru, pot sa mentin contractul? Multumesc.
Dacă plătiți impozit și declarați sumele încasate cu titlu de chirie este în regulă!
Cu privire la contract, nefiind autentificat, nu constituie un titlu executoriu, așadar trebuie să contractați servicii avocațiale pentru intentarea unei acțiuni în răspundere civilă contractuală pentru plata chiriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere moni22 moni22 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce acte ar trebui sa mai fac, in afara de contractul de inchiriere, pentru a fi protejata in cazul cand chiriasi nu platesc. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am inchiriat un imobil cu contract de inchiriere, ... Ion03 Ion03 Buna ziua! Am inchiriat un imobil cu contract de inchiriere, inregistrat la ANAF, fara notar si semnat de mine (proprietar) si chirias. Chiriasul a fost unul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! de 1 an si 9 luni am inchiriat apartamentul unei familii. ... nelugigi nelugigi Buna ziua! De 1 an si 9 luni am inchiriat apartamentul unei familii. La sfarsitul lunii Decembrie 2023, nu mi-au platit din suma totala datorata, in jur de ... (vezi toată discuția)