avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare de nume in RO cu Deed Poll din UK
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare de nume in RO cu Deed Poll din UK

Mi-am schimbat numele aici in UK prin Deed Poll. Anterior mi-am schimbat carnetul de conducere si cardurile bancare etc. cu noul nume. Am apostilat, legalizat si tradus documentul (Deed Poll) si l-am trimis in Romania pt a face inscrierea de schimabre a numelui pe certificatul de nastere. *Pasaportul este inca pe numele vechi*. Dosarl a fost respins cu motivul ca schimbarea de nume nu a fost pronuntata de o autoritate Britanica. ( Eu am facut Deed Poll la avocat). La fel si la ambasada, au nevoie sa de hotarare judecatoreasca sa imi accepte schimbarea de nume. Din cate am inteles eu, nu pot sa obtin un "enrolled" Deed Poll, deoarece nu sunt cetatean Britanic. Ma invart in cercuri si simt ca inebunesc. Cum pot rezolva asta?
Cel mai recent răspuns: naniobiz , utilizator 20:05, 29 Aprilie 2024

Daca v-ați schimbat numele sau prenumele prin Deed Poll, va trebui ca apoi să solicitați înscrierea mențiunilor de schimbare a numelui pe marginea actului de naștere. Vi se va elibera atunci un nou certificat de naștere românesc, cu mențunile respective.

Pentru ca schimbarea de nume prin Deed Poll să fie recunoscută in România, pașii sunt următorii:

Obtinerea documentului de schimbare a numelui (Deed Poll) emis de o autoritate britanică nu de o persoană fizică (declarație sub jurământ etc.)
Legalizarea acestui document original (Deed Poll) cu Apostila Conventiei de la Haga. Apostila se elibereaza doar de catre Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizări, [ link extern ] .
Traducerea in limba romana a Deed Poll-ului si a apostilei
Obtinerea unui nou certificat de nastere, cu mentiunile de schimbare a numelui
Obtinerea unei noi carti de identitate, cu noul nume
Obtinerea unui nou pasaport, cu noul nume
Cererea de înscriere a mențiunilor de schimbare a numelui pe margine actului de naștere poate fi depusă:

personal. în țară, la oficiul de stare civilă unde a fost înregistrată nașterea dvs., sau
prin mandatar, tot la oficiul de stare civilă unde a fost înregistrata națterea dvs., sau
prin intermediul Secției consulare (durează minimum 3 luni)
Pentru a depune cererea prin Secția consulară, documentele necesare sunt următoarele:

Deed Poll cu Apostilă Conventiei de la Haga (original și două fotocopii simple)
Două exemplare originale ale traducerii in limba română a documentului Deed Poll și a apostilei (această traducere trebuie efectuată de către unul dintre traducătorii autorizați de Ministerul Justiției român care au depus specimenul de semnatura și sigiliu la Secția consulară a Ambasadei României la Londra și a căror semnătură poate fi certificată de către consul.
Cartea de identitate sau pașaport românesc (original și două fotocopii simple)
Certificat de naștere românesc (original și două fotocopii simple)
Timpul de așteptare pentru soluționarea cererii prin intermediul Ambasadei este de aprox. 90 de zile de la data depunerii cererii.





[ link extern ]


Daca nu ati urmat procedura corect, va puteti schimba numele pe cale administrativa in Romania.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deoarece nu sunteti cetatean britanic, statul roman nu are nicio obligatie de a recunoaste Deed Poll-ul, acesta va fi considerat drept simpla sugestie, care poate fi linistit aruncata la cosul de gunoi de catre autoritatile romane.

E ca si cum ati sustine ca seful MISA, Gregorian Bivolaru, v-a schimbat numele. Statul roman nu are nicio obligatie de a recunoaste schimbarea de nume dispusa de Bivolaru.

Deed Poll-ul dvs. este considerat amestec in treburile interne ale Romaniei, deoarece fiecare tara decide singura cum se numesc cetatenii ei. Opiniile functionarilor britanici in aceasta privinta sunt neavenite, atat timp cat nu sunteti cetatean britanic.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2021
tgeorgescu, utilizator
Recent o noua lege a fost instrodusa in Romania care are scopul de a face schimbarea de nume pe cale administrativa o procedura mai simpla. De asemenea face recunoasterea schimbarii de nume in strainate mai usoara. M-i sa confirmat de la consulatul roman din Edinburgh ca nu am nevoie de hotarare judecatoreasca si ca atata timp cat Deed Poll-ul este legalizat si tradus este acceptat impreuna cu doua formulare completate la consulat. Am programare pt 12 mai, deci inca nu va pot spune mai multe.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2021
roberta996, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inca o data: functionarii britanici au autoritatea sa schimbe numele unui cetatean britanic, nu au nicio autoritate de a schimba numele unui cetatean roman care nu e cetatean britanic. Asa ca ei pot inainta o simpla sugestie catre autoritatile romane, despre care ele pot sa tina sau nu cont, la bunul plac.

Daca un functionar roman arunca Deep Poll-ul la gunoi nu va nedreptateste cu nimic.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2021
tgeorgescu, utilizator
Da, am inteles ca Marea Britanie nu imi schimba mie numele, cetatean roman, EU imi schimb numele. Dat fiind faptul ca locuiesc aici am ales procesul de schimbare de nume prin Deed Poll. Cum am spus noua legislatie implementata in Romania, faciliteaza incrierea mentiunii de nume pronuntata in strainatate pe certificatul de nastere romanesc.

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui in uk (obligatoriu de anuntat in ro?) Valentin123456789 Valentin123456789 Buna ziua. M-am mutat acest an in Anglia, mi-am schimbat permisul de conducere intr-unul englezesc, mi-am obtinut national insurance number..si acum as dori ... (vezi toată discuția)
Am dubla cetatenie, romana si britanica. mi-am schimbat numele ... JulieAC JulieAC Am dubla cetatenie, romana si britanica. mi-am schimbat numele prin deed poll la solicitor. British Passport Office nu îmi reinoieste pașaportul britanic ... (vezi toată discuția)