avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa va întreb, există în practica notariala o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa va întreb, există în practica notariala o declarație ...

Vreau sa va întreb, există în practica notariala o declarație scrisă de acceptare tacită a moștenirii, pentru că mie personal mi se pare o contradicție în termeni. Atâta timp cât acceptarea este tacită,deci în tăcere,nu înțeleg rostul declarației scrise.. Dacă este expresă automat trebuie declarație scrisă în fața notarului.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 16:46, 2 Martie 2021
Nu exista in practica notariala (uzuala) o asemenea declaratie - exista fie declaratie de acceptare expresa, in termen, fie declaratie de renuntare expresa, in termen, fie declaratie de neacceptare, peste termen, prin care succesibilul declara ca nu a facut acte de acceptare tacita in termen desi a cunoscut data decesului si, practic, consolideaza renuntarea sa.
Asta nu inseamna ca declaratia despre care intrebati este in vreun fel interzisa ori in afara legii.
Cat despre rostul declaratiei - partea poate declara absolut ce doreste. Declaratia poate fi privita ca o masura de conservare a drepturilor succesorale, astfel incat, dupa inscrierea ei in RNNEOS, la dezbaterea succesiunii, notarul public instrumentator sa ia act de existenta acelei declaratii si sa nu creeze o situatie litigioasa in care transmite masa succesorala catre mostenitori de grad mai indepartat cand exista mostenitori de grad mai apropiat care sustina ca au acceptat mostenirea (vizavi de celalata intrebare a dvs).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacită și acceptarea expresă a succesiunii: ce înseamnă și care este diferența dintre ele? nicoletaX32 nicoletaX32 Acceptarea tacita a succesiunii = inseamna de fapt, preluarea de catre mostenitori a cheltuielilor in primul rand al decedatului ? Adica acestia isi ... (vezi toată discuția)
Renuntarea sau neacceptarea mostenirii eu tot nu inteleg ceva ... MC-V MC-V Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul ... (vezi toată discuția)
Succesiune.buna ziua,ce anume înseamnă:"neacceptarea succesiunii ... Andra Alexa Andra Alexa Succesiune.Buna ziua,ce anume înseamnă:\"neacceptarea succesiunii în termenul legal se poate înlătura cineva de la succesiune prin neacceptarea tacita ... (vezi toată discuția)