avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ramura mare ...

Pot sa chem in civil un vecin care planteaza pomi cu ramura mare la minimum legal dar acei pomi imi produc daune, radacinile ajungand la fundatia casei si imi afecteaza propria gradina?
Cel mai recent răspuns: Toka3 , utilizator 08:15, 7 Aprilie 2021
art 613 Cod Civil
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Din interpretarea acestei dispozitii trag concluzia ca daca arborii au fost plantati la cel putin 2m distanta de proprietatea dvs (sau o distanta mai mare daca asa prevede regulamentul de urbanism local) dar totusi radacinile se intind si pe proprietatea dvs, aveti dreptul sa le taiati. Cata vreme sunteti liber sa le taiati, nu cred ca puteti cere despagubiri de la proprietarul vecin decat daca daunele au fost deja provocate, caz in care va fi pus in discutie faptul ca ati fi putut evita asta taindu-le, din moment ce legea va recunoaste acest drept.
totusi radacinile se intind si pe proprietatea dvs, aveti dreptul sa le taiati.

adica sa sap eu groapa de 3m la fundatia casei mele ca sa urmaresc radacinile? Poate in fiecare an?

Substanta intrebarii este: in situatia in care eu pot DEMONSTRA pe baza unor studii stiintifice si parerile expertilor ca decizia vecinului de a alege o locatie la limita minim legala desi putea sa aleaga altfel e foarte probabil sa-mi produca pagube gen fundatie casa, intrunziune gen cadere frunzelor, imi limiteaza folosinta bunului propriu, altele. pot sa-l oblig in civil sa nu-mi produca aceste foarte posibile daune de exemplu luand decizia unei distante potrivite pentru plantarea acelor pomi bazat pe caracteristicile lor?

Nu e o intrebare direct citata din lege dar e indreptatita. Libertatea unui vecin nu trebuie sa afecteze libertatea celorlalti de a-si folosi proprietatea. Si bazata pe dovezi stiintifice si parerile expertilor!
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
Toka3, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
conteaza si ce pomi sunt, unele radacini, nu se intind pe orizontala.
conteaza si ce pomi sunt, unele radacini, nu se intind pe orizontala.


de asta se ocupa expertii. presupunand ca se intind, cum ati aborda speta juridica? ex. evident ca exista o tulburare pe propria posesie, ca exista costuri generate de acest tert.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mie nu mi se pare o problema la cum o expuneti dvs.
Abia daca va dauneaza, abia atunci vezi ce a produs paguba si daca se constata ca e vb de vreo radacina a pomului vecinului , il dati in judecata.
acuma nu puteti sa il dati in judecata ca a plantata pe motiv ca or sa creacsa radacinile si or sa va crape fundatia si nici nu puteti sta de veghe cu ochii pe radacini.
Mai cred ca practic, puteti chema un specialist la fata locului sa se pronunte pe situatia concreta- ce pom, ce distanta...
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Buna, as avea situatia urmatoarea: un vecin si-a plantat un nuc ... lucianmija lucianmija Buna, As avea situatia urmatoarea: Un vecin si-a plantat un nuc in gradina lui, la aproximativ 3 metri fata de casa in care locuiesc eu. Ideea e ca nucul ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)