avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de ...

Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de dedesubt a gasit un instalator care cere 1950 RON pentru inlocuirea tevii. Este vorba de o teava de scurgere de toaleta (110 mm grosime) care trece pe o lungime de 2 metri prin spatiul de 50 de centimetri dintre tavanul fals al vecinului si planseul de beton de deasupra.
Vecinul a contactat el un instalator pe care il cunoaste dinainte si tine mortis ca numai cu el vrea sa lucreze, iar pretul este fix si nenegociabil de 1950 de lei.

In intelegerea dintre vecin si instalator este inclusa si demolarea completa de catre instalator a tavanului fals de 6-7cm zidarie urmand sa se faca inlocuirea cu tavan de rigips.

Eu nu am fost implicat deloc in negocierea initiala a intelegerii dintre instalator si vecin, pur si simplu mi s-a comunicat suma totala a lucrarii. Am fost refuzat vehement atunci cand am solicitat instalatorului defalcarea costului total pe activitati: demolare completa dupa mine nenecesara a tavanului fals si schimbare efectiva teava. Instalatorul m-a "amenintat" ca nu mai face deloc lucrarea si va sterge numele vecinului din agenda daca nu-si primeste banii pentru lucrarea convenita cu vecinul.

Cum vi se pare si cum ar trebui sa procedez? Ar trebui de implicat si asociatia de proprietari?
A fost un membru din comitet la constatare insa nu este nimic formal incheiat, nici un act de constatare.

Ca sa fie imaginea completa, un alt instalator a venit, a facut o spartura de 20 cm, a facut constatarea si a cerut 350 RON pentru schimbarea tevii, incluzand spargerea tavanului fals doar la capetele de teava unde se lucreaza.
Spargerea necesara a tavanului fals pe care al doilea instalator a solicitat-o inseamand dupa mine cam jumatate de metru patrat de spart la cele doua capete ale tevii, in total cam 1 metru patrat de tavan fals de spart din totalul de 6 metri patrati ai camerei.

Dupa mine nu cred ca ar trebui sa accept sa achit pentru demolarea completa a tavanului fals existent al vecinului si inlocuirea cu tavan de rigips atata timp cat pentru schimbarea efectiva a tevii acest lucru nu este necesar.
Propunerea vecinului este de a imparti pe din doua suma completa a lucrarii, adica cate 975 RON de fiecare.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2021
alexberi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Psihosex , utilizator 14:55, 26 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vecinul nu are ce sa caute in negocierea dvs cu cine vreti dva...nu are de ce sa fie informat de nimic!! Va faceti reparatia cu cine vreti, pt ca este o reparatie in casa dvs. NU am auzit niciodata ca inlocuirea unei tevi sa ajunga la vecinul de jos.
Cautati alt instalator. Daca arde si sunteti din Bucuresti, va pot da instalatorul meu,doar sa-mi trimiteti mesaj privat.
Asociatia nu are treaba pt ca nu este vorba de parte comuna.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat dv nu ti participat la discutia dintre vecin si instalator NU va revine niciun fel de obligatii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, niciun fel de obligatii,
in afara de a repara stricaciunile.
Bun raspuns, deci cine trebuie sa vorbeasca cu instalatorul si sa remedieze problema?
Ce se intampla daca vecinul nu accepta solutia propusa de mine si se incapataneaza sa rezolve el la pret mult mai mare (de aproape 3 ori mai mare) cu instalatorul lui?
Ar trebui sa am grija sa retin cum au decurs comunicarile legate de subiect si mai ales de costurile de reparatie gasite de mine.

O alta intrebare este cui apartine de fapt teava de scurgere si daca vecinul are dreptul sa intervina asupra ei fara acordul meu, chiar daca accesul catre teava se poate face doar din apartamentul lui?

trandafir2 a scris:
Da, niciun fel de obligatii,
in afara de a repara stricaciunile.

Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2021
alexberi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vecinul remediaza problema cu instalatorul lui, dvs aveti devizul facut de instalatorul dvs si puteti sa va opuneti la suma ceruta de vecin, insa asta va genera o convietuire in tensiune, ceea ce nu este de dorit.
Daca vecinul remediaza problema cu instalatorul lui, pe de alta parte, este bine pentru dvs, pentru ca in cazul unei noi defectiuni, vecinul nu mai are ce sa va reproseze dvs.
In cazul unui litigiu (care nu este de dorit), sunt importante probele, notificarile, devizele, PV de constatare a situatiei de fapt, etc, dupa caz.
Teava (orizontala), dupa o logica simpla, va apartine dvs., si teoretic vecinu' nu ar trebui sa intervina la ea, desi o anumita legitimitate are, atata vreme cat apa ii curge in cap.
Pe de alta parte, eu nu inteleg cum se poate defecta o teava de scurgere (presupunand ca nu este din fonta), dar asta este alta discutie, pe care puteti sa o ignorati.
In alta ordine de idei, inainte sa se constate ce teava este a dvs, ar trebui sa se constata ce teava nu este din partile comune, asta printr-o inspectie a reprezentantilor asociatiei. Si ar mai fi si altele ...

Alte discuții în legătură

Impartire cheltuieli reparatie tevi casa cu apartamente paulc3 paulc3 Buna ziua, Tocmai am devenit proprietarul apartamentului de la etajul unei case cu un singur etaj, la parter fiind un alt proprietar. Asa s-a impartit casa, ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac? amk1243 amk1243 Vecinul de la etajul superior a inlocuit teava de scurgere de la bucatarie. Au trecut 7 luni si in urma lucrarii efectuate sus, la mine au aparut pete de ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)