avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire cheltuieli reparatie tevi casa cu apartamente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire cheltuieli reparatie tevi casa cu apartamente

Buna ziua,

Tocmai am devenit proprietarul apartamentului de la etajul unei case cu un singur etaj, la parter fiind un alt proprietar. Asa s-a impartit casa, construita prin 1910.
Tevile de apa si canalizare de la apartamentul meu trec prin apartamentul vecinului de la parter si nu am acces la ele decat daca ar avea el bunavointa de a ma lasa, dar n-o are.
Timp de 6 luni nu a locuit nimeni in apartamentul meu (timp in care nu am fost proprietar). In acest timp, vecinul si-a facut un tavan fals sa mascheze tevile mele.
Imediat ce am devenit proprietar, printre altele, am tras apa la toaleta si vecinul mi-a spus ca l-am inundat. El mi-a spus ca teava era functionala inainte de a monta tavanul fals, si ca s-a fisurat intre timp, fara a fi folosita.

Vecinul nu vrea sa aduc eu instalator sa repare, fiindca el este instalator. M-am oferit sa platesc eu reparatia, dar el imi cere un pret de 3 ori mai mare decat o firma de instalatori. In plus, imi cere bani si pentru inlocuirea si varuirea tavanului fals din rigips, care va trebui dat jos pentru reparatie.

Am intrebat un instalator si mi-a zis ca teava de fonta, daca a rezistat 100 de ani, nu se putea strica din senin fara a fi folosita 6 luni si ca el crede fie ca vecinul a lovit-o din neatentie cand a montat tavanul fals, fie ca s-a crapat de la vibratiile masinii de gaurit cu percutie cand a facut gauri pentru montarea tavanului fals. Nu ma astept sa existe vreun constatator pentru constatarea eventualei greseli a vecinului si mi-as dori sa am zile bune el, dar nici sa-i platesc pretul exorbitant cerut.

El are un robinet in casa pe teava mea de alimentare cu apa si a oprit-o si nu va da drumul la apa pana ii dau banii ceruti.

Legea ce prevede in aceste cazuri? Vecinul mi-a spus ca tevile lui sunt separate, si aceea e doar teava mea. Trebuie sa suport doar eu cheltuielile sau le impartim ca la bloc? Ca de-ar fi asa, injumatatim pretul cerut de el.

Mentionez ca nu este formata o asociatie de proprietari/locatari.

Multumesc,
Paul
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 13:40, 27 Octombrie 2014
Nu va ajuta cu nimic Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, pentru ca nu sunteti decat 2 proprietari si nu puteti sa va constituiti in asociatie.
CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Articolul 1
Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta .


Trebuie sa ajungeti la o intelegere cu respectivul vecin, iar daca acest lucru nu este posibil exista doua variante, sa trageti coloana de apa si canalizare separat, sa nu treaca prin apartamentul vecinului (daca acest lucru este posibil, dar nu cred), sau sa il dati in judecata.
Ar mai fi si varianta trei, sa vindeti si sa "fugiti" de asemenea vecin, care odata pornit "razboiul" asa o sa o tina, doar daca ii dati cat cere sa se potoleasca, dar seamana putin a santaj ceea ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de ... alexberi alexberi Mi s-a defectat teava de scurgere de la toaleta iar vecinul de dedesubt a gasit un instalator care cere 1950 RON pentru inlocuirea tevii. Este vorba de o teava ... (vezi toată discuția)
Problema cu vecinii lacrutza lacrutza Problema cu vecini Buna Stau intr-un bloc cu 4(eu locuiesc la etajul 1) etaje si cam de jumatate de an a inceput sa-mi curga apa in baie....cate putin cate ... (vezi toată discuția)
Contorizare separata apa parter LucianMarian84 LucianMarian84 Buna ziua , stau intr-un bloc cu 4 etaje , o singura scara la parter. Din 10 Familii multe nu vor sa se contorizeze separat la apa (le vin zilnic copii , ... (vezi toată discuția)