avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza contract intermediere imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza contract intermediere imobiliara

Bună ziua,

Vă rog să îmi spuneți dacă un agent imobiliar poate să profite cumva de următoarea clauză din contractul de intermediere, sau să păcălească în vreun fel clientul.
"Remunerația este datorată indiferent de executarea defectuoasă/neexecutarea contractului/tranzacției încheiat/e între client și terț, inclusiv în ipoteza în care acesta nu intră în posesia imobilului ulterior perfectării contractului, nu se prezintă la notar în vederea perfectării contractului/tranzacției, contractul/tranzacția este nul/ă sau anulabila sau în orice alte situații care duc la invaliditatea contractului/tranzacției atât în prezent cât și în viitor. "

Va mulțumesc!
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ajungeti sa semnati un contract de vanzare cumpare sau antecontract in acest sens, datorati comision intermediar. Mai departe, ca nu apucati sa semnati contractul, ca va razganditi, ca nu are acte corect incheiate si se anuleaza vanzarea, dvs datorati comisionul, ramaneti cu banii dati in orice caz.
Mai departe, dvs hotarati daca semnati un contract cu intermediarul in aceste conditii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.

Clauza de mai sus se aplica inclusiv in situatia in care cumparatorul (deci nu eu, in calitate de vanzator) se razgandeste / nu se prezinta la notar? Asta mi s-ar parea periculos, fiindca agentul ar putea aduce un "client fals", care apoi sa nu se prezinte la notar, situatie care nu mai depinde de mine.

De asemenea, am gasit urmatoarul articol din Legea Protectiei Consumatorului , Capitolul 3:
"Art. 99
Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a)cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b)cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c)cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.”

Punctul b) nu anuleaza clauza din contract?

Multumesc.
Ba da, fix asta face acest punct B. Aproape toate agentiile imobiliare folosesc "modele" de contracte de intermediare care incalca flagrant legislatia aplicabila, mai mult ca sa ii poata arata "beneficiarului" neinformat ca respectivul comision trebuie achitat "oricum". In mod evident, cata vreme articolul spune "in oricare dintre urmatoarele situatii", comisionul nu poate fi solicitat.
Agentiile imobiliare solicita plata comisionului la data incheierii contractului, dupa care se spala pe maini si mizeaza pe faptul ca promitent-cumparatorul nu va apela la instanta pentru recuperarea comisionului in cazul in care contractul nu se mai incheie (ordonanta nu distinge in functie de vreun motiv anume, deci, teoretic, comisionul nu ar fi datorat nici chiar in cazul in care contractul nu se mai incheie chiar din culpa cumparatorului, care se razgandeste pur si simplu si suporta clauzele stipulate pentru aceasta situatie in antecontract, dar fara a mai achita comisionul pentru intermediere)
Va sfatuiesc sa ridicati acest subiect in fata agentului imobiliar si sa vedeti ce are de spus.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. am avut intentia sa ... Simo Na Simo Na Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)