avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon in familie

Ce perioada de timp trebuie sa treaca pentru a intra in incidenta alin. a) din art. 305. din Codul Penal, privind abandonul familiei??????1 zi? 2? o saptamana? Cand este considerat abandon?????
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 15:01, 6 Ianuarie 2010
Art. 305. - Abandonul de familie

Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:

a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;

b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;

c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.

Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.

Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.

Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.

Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie almentara mancipri mancipri care este incadrarea juridica a abandonului de familie ? (vezi toată discuția)
Abandon de familie lorelaybianca lorelaybianca si abandonul de familie cum e pedepsit in ce consta \"pedeapsa\"legala (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)