avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ...

Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract vanzare-cumparare) si ce institutii ale statului unde voi avea drumuri.

Doresc a incepe cautarile unui nou apartament dar buletinul imi expira la sfarsitul lunii si imi este teama ca va dura prea mult pana voi obtine unul nou si as putea rata o proprietate din cauza asta.

Asadar, este obtinerea unui pasaport (care ar trebui sa fie gata mult mai repede) o solutie buna pentru situatia mea?
Cel mai recent răspuns: larisad , utilizator 07:46, 15 Iunie 2021
Pasaportul reprezinta act de identitate valabil numai pentru cetatenii cu domiciliul stabilit in strainatate (fapt mentionat inclusiv pe pasaport). Cum dvs aveti carte de identitate, in mod cert nu aveti domiciliul stabilit in strainatete.
Partea buna este ca desi expira, cartea dvs de identitate ramane act de identitate valabil pe perioada starii de alerta si inca 90 de zile de la data incetarii acestei stari.

mai multe detalii aici www.avocatnet.ro/articol_571...
Multumesc pentru raspuns. Stiam si eu despre acea lege, dar am vorbit recent cu un agent imobiliar si zicea ca nu mai e valabila, asa ca sunt nedumerita.

MihailZC a scris:

Pasaportul reprezinta act de identitate valabil numai pentru cetatenii cu domiciliul stabilit in strainatate (fapt mentionat inclusiv pe pasaport). Cum dvs aveti carte de identitate, in mod cert nu aveti domiciliul stabilit in strainatete.
Partea buna este ca desi expira, cartea dvs de identitate ramane act de identitate valabil pe perioada starii de alerta si inca 90 de zile de la data incetarii acestei stari.

mai multe detalii aici www.avocatnet.ro/articol_571...

Nu durează asa de mult.
Au primit plastic și în aproximativ 7-10 zile aveti un buletin nou
OUG 97/2007
art.12
...
(3) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.
.....


Actul de identitate face dovada identității, a cetățeniei române, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință.

De asemenea, potrivit art.6 alin.1 si 4 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, paşaportul face, în faţa autorităţilor române şi străine, dovada identităţii, cetăţeniei, calităţii, precum şi a dreptului titularului de a călători în străinătate.
Forma actuala a art 6 al. 4 din Legea 248/2005 este: "(4) Documentele de călătorie prevăzute la alin. (1) sunt proprietatea statului român și fac dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate."
Dupa cum observati, a fost eliminata sintagma "in fata autoritatilor romane si straine", intocmai pentru ca aceste documente de calatorie sa fie considerate acte care fac dovada identitatii, in conditii de calatorie.
Astfel, legea 248/2005 a fost armonizata cu OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români care prevede suficient de clar ca "În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate."
De altfel, nu degeaba Legea 36/1995 prevede:
"Articolul 85
(1) Părțile participante la actul notarial pot fi identificate de notarul public prin mențiunea în încheiere că ele sunt cunoscute personal de acesta. În cazul în care notarul public nu cunoaște părțile, este obligat să procedeze la verificarea identității acestora, în vederea încheierii unui act sau îndeplinirii unei proceduri notariale, după caz, prin:
a) acte de identitate prevăzute de lege;
b) pașapoarte, în condițiile legii;"

In concluzie, pentru cetatenii romani cu domiciliul stabilit in Romania, pasaportul nu reprezinta un act de identitate valabil.

Alte discuții în legătură

Pasaport ca act de identificare la notar? DanLiciu DanLiciu La notar, pentru identificarea cumparatorului unui teren, se poate utiliza doar pasaportul (persoana in cauza este domiciliata in Romania), dar cartea de ... (vezi toată discuția)
Angajare cu pasaportul AndreeaBbbb AndreeaBbbb Buna, Buletinul mi-a expirat in data de 28 decembrie 2019, iar intrucat locuiesc in alt oras decat unde am domiciliul, abia in luna martie 2020 am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)