avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate/ concediu creștere copil Buna ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate/ concediu creștere copil Buna ziua, Eu ...

Concediu maternitate/ concediu creștere copil

Buna ziua,

Eu am cotizat anul acesta 5 luni la stat (angajata) și 5 luni anul trecut ( 10 iulie 2020 -10 ianuarie 2021)

Întrebarea mea este, dacă rămân însărcinată în acest timp,voi fi eligibilă legal pentru concediu de maternitate și cel pentru creștere copil?

Am citit articole și am auzit de la cunoștințe cum că, având 10 luni cotizate deja în ultimii 2 daca aș rămâne însărcinată eu oricum nu as intra din prima in nici un concediu și că până va creste sarcina eu voi avea cotizarea pentru 12 luni deja terminată și as fi eligibilă pentru aceste concedii, doar că as dorii și o altă părere din partea dvs, mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:30, 17 Iunie 2021
Ce înseamnă ați cotizat? Ați plătit contribuțiile sau ați fost angajată?
Am fost angajata.

Cornel Vasile a scris:

Ce înseamnă ați cotizat? Ați plătit contribuțiile sau ați fost angajată?

1. Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

2. Pentru a beneficia de concediul şi indemnizaţia de maternitate trebuie sa aveti un stagiu minim de asigurare de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical .

Cele 6 luni pot fi cumulate de la mai multi angajatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt insarcinata , iar la încetarea cim voi avea ... Mioara1984 Mioara1984 Buna ziua, sunt insarcinata , iar la încetarea CIM voi avea doar 10 luni de cotizare. Pot beneficia de indemnizatie crestere copil cumuland cele 10 luni cu ... (vezi toată discuția)
Pot lua concediu pre-post natal /indemnizatie? Alex.b Alex.b Buna ziua, in data de 24 iunie mi s-a incheiat somajul. La acea data eram insarcinata deja in 4 saptamani. Data prezumtiva a nasterii ar fi undeva pe 26 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)