avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, in urmatoarele randuri voi face referire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, in urmatoarele randuri voi face referire la situatia ...

Buna seara, in urmatoarele randuri voi face referire la situatia despre care am si cateva intrebari.
Tatal meu a cumparat in anul 1995 un apartament cu o camera (garsoniera) in baza unui proces verbal scris de mana, in prezenta a 2 martori, care figureaza pe numele lui la taxe si impozite din anul 2002, dupa cum reiese de pe certificatul fiscal data dobandire/impunere :2002.
Tata a decedat anul trecut (aprilie 2021) si acest apartament cu o camera a facut obiectul succesiunii (este vorba de 3 mostenitori : eu, sora mea si mama noastra). D-na notar ne-a informat faptul ca acest apartament face parte din mostenire dar tata nu a avut titlu de proprietate deoarece nu s-au facut acte pentru a intra legal in posesia imobilului.
Pentru acest apartament care face obiectul discutiei exista un posibil cumparator care ar dori sa-si faca, in timp, si intabulare, aceasta persoana l-a cunoscut pe tata si cunoaste toata situatia privind garsoniera deoarece in momentul in care tata a cumparat-o, el a fost unul dintre cei 2 martori asa cum reiese si din procesul verbal.
Noi am fi de acord cu aceasta vanzare (desi partajul voluntar nu s-a facut inca) si in acelasi timp intelegem ca viitorul cumparator doreste sa-si faca si intabulare.
Acum urmeaza si intrebarile:
1. Se poate face vanzarea inainte de partajul voluntar? Daca da, noi ca si mostenitori trebuie sa dam o declaratie notariala ca suntem de acord ca mama sa vanda acest apartament?
2. Putem avea titlu de proprietate asupra acestui imobil inainte de a face vanzarea? Aici fac o paranteza : d-na notar ne-a zis ca doar in instanta se poate da o sentinta asupra titlului de proprietate, si ar mai fi si legea uzucapiunii cf codului civil pentru dobandirea titlului de proprietate (dar in cazul nostru nu sunt 30 ani asa cum spune legea, de la data la care l-a cumparat tatal meu, sunt doar 19 ani de cand este inscris la taxe si impozite).
3. Cu un avocat s-ar putea rezolva mai repede aceasta situatie, cam cat ar fi costurile? (imobilul se afla intr-un cartier de oras unde pretul unei garsoniere este maxim 5000 Euro.)

Ce ma sfatuiti ca ar fi de facut? Multumesc anticipat pentru raspuns.



Dacă toate 3 sunteți de acord sa vindeti, care e sensul partajului?
Vindeți toate 3.
E un fel de na-ti-o ție, da-mi-o mie.
Problema e ca nu puteți sa vindeți fiindcă nu aveți acte de proprietate, nu aveți intabulare pe numele dvs, deci practic vreți sa vindeți ceva ce din punct de vedere legal, nu aveți.
Doar dacă perpetuati aceeași situație nefericita în care ați ajuns datorita tatălui și vindeți apartamentul cu act de mana.
Oricât as vrea sa înțeleg, personal nu găsesc nicio explicație pentru care un om da niște bani pe...nimic și sta 26 de ani fără sa își rezolve legal situația casei în care sta.

Buna seara,

Daca ati dezbatut succesiunea si ati obtinut certificatul de mostenitor, impreuna cu mama si sora dvs. trebuie sa va adresati instantei si sa chemati in judecata persoana cu care tatal dvs a incheiat acel inscris sub semnatura privata (chitanta de mana) si sa solicitati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumpare.

Aceasta hotarare va reprezenta actul dvs. de proprietatea asupra garsonierei.

Daca persoana cu care a fost semnata chitanta de mana a decedat, trebuie sa ii chemati in judecata pe mostenitorii acesteia.
Pentru promovarea actiunii nu trebuie sa faceti partajul, intrucat garsoniera oricum nu poate fi partajata, atata timp cat
tatal dvs. nu era proprietar, nu intra in masa succesorala.

Dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca si deveniti proprietari, puteti sa vindeti garsoniera.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drept la mostenire A33flor A33flor Parintii mei au divortat acum multi ani, iar casa a ramas mamei pentru folosire deoarece nu era partajabila si eu si sora mea i-am fost incredintate ei pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vanzare/isedere de cate 1/3 proprietar. actiune in judecata celelalte parti. rog sfat. webpsiho webpsiho Buna ziua, Tatalui meu i sa incredintat o proprietate (garsoniera) in 2001 avandu-ma pe mine in intretinere. Dupa aceasta eu am locuit acolo timp de mai ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)