avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - drept la mostenire

Parintii mei au divortat acum multi ani, iar casa a ramas mamei pentru folosire deoarece nu era partajabila si eu si sora mea i-am fost incredintate ei pentru crestere fiind minore. Acum vreo 28 de ani eu i-am dat tatalui meu o suma de bani pentru jumatate din casa, partea lui ( nu a fost facut partajul intre mama si tata deoarece casa nu era partajabila), insa nu am facut decat o chitanta de mana semnata de doi martori. Eu locuiesc cu mama, iar sora mea nu a mai venit la ea in vizita de mai bine de 5 ani. Nu o ajuta cu nimic, doar ii mai da cate un telefon foarte rar. Dupa moartea tatalui sora mea a vrut sa facem succesiunea, insa eu nu am fost de acord, considerand ca daca eu i-am dat bani pe partea lui, nu am ce succesiune sa fac. Acum mama vrea sa-mi doneze partea ei, pentru ca eu am grija de ea, adica jumatate din casa. Sora mea ar mai avea vreun drept la o parte din casa in conditiile acestea? Am inteles ca ar fii o lege care sa dea dreptul copilului care are grija de parinte sa mosteneasca casa, daca celalalt copil nu s-a preocupat deloc de parinte?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
A33flor, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 20:14, 17 Ianuarie 2019
Ati considerat foarte gresit...
Ati dat niste bani fara sa fi incheiat si un act legal in acest sens.
Da, la decesul mamei sora dvs are aceleasi drepturi, adica jumatate.
Nu exista o astfel de lege.
Sfatul meu calduros este sa incetati a mai da bani, a mai face intelegeri verbale si a mai intreprinde actiuni, fara sa incheiati acte in acest sens. Sora dvs a avut dreptate cu dezbaterea succesiunii. Era bina sa o fi ascultat.
Dupa, o sa va plangeti ca ati investit, ca ati facut, ca ati dres (fara a avea nici o dovada legala) si n-o sa vi se para corect ca in final sa impartiti totul cu sora.
Multumesc ptr raspuns. Chiar daca mama imi doneaza partea ei?
Cum este mai sigur? Sa-mi doneze partea ei? Sau sa facem act de vanzare cumparare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Sa dezbateti succesiunea dupa tata. Discutati cu sora daca are pretentii la jumatatea tatalui. Daca nu, si e dispusa sa dea declaratie de renuntare, ca efect al acestei renuntari veti ramane dvs unici mostenitor pe jumatatea tatalui.
2. Incheiati cu mama un act de partaj voluntar. II achitati o sulta, iar mama va lasa in schimb si jumatatea ei de casa, iar dvs va reintregiti astfel dreptul de proprietate.
Multumesc. nu este de acord sa renunte.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare imobil (teren) MariusPop MariusPop Buna seara. Va rog sa-mi spuneti daca un act de vanzare-cumparare de mana, a unui imobil/teren (inscris sub semnatura privata) incheiat in 1965 poate fi ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune claudiatoma claudiatoma Buna seara Am eu nevoie de putin ajutor Bunicul meu in urma cu aproimativ 14 ani a cumpart de la cineva o bucata de pamant, fara act de vanzare cumparare, ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate dangabriel84 dangabriel84 cum poate tatal meu sa obtina titlul de proprietate daca in 1990 a cumparat casa cu doar o chitanta de mana . Din acel an el a fost singurul care a platit ... (vezi toată discuția)