avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapte asemănătoare - pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapte asemănătoare - pedeapsa

Buna ziua,

Vin cu o întrebare către comunitate.

Datele problemei:
O persoana a săvârșit mai multe infracțiuni de conducere fără permis, la intervale de timp 3 luni 6 luni 1 an 2 ani, fapte fără accident sau consum de alcool.

In Fiecare dosar a primit 3 condamnări 1,6 ani si într-un din ele a primit o executare, 2 ani 4 luni.

Toate dosarele s-au închis intr-o perioada de o luna-doua.

Întrebarea este următoarea:

Exista un articol sau o posibilitate ca pedeapsa calculata sa nu fie foarte mare având in vedere calculul simplu 1/3 din fiecare pedeapsa adăugat la pedeapsa cea mai mare executare 2 ani si 4 luni, aduce un rezultat de: 3 ani 10 luni.

Am găsit in carte articolele 43-45 însă nu sunt sigur ca poate exista o cale de a reduce pedeapsa.

Mulțumesc anticipat
Contestatie la executare. Descontopire. Reclaculare, si emitere un nou mandat de executare, avand in vedere ca infractiunile ar fi concurente (daca chiar sunt). Asta pe scurt ca am vazut ca pricepeti.

Mulțumesc de răspuns.

Nu sunt sigur dacă sunt concurente.
Faptele au fost făcute de același individ, cu mașini diferite pe o perioada de 2 ani.
Conducere fără permis, însă toate dosarele au fost închise in aceeași perioada.

Dacă faptele sunt concurente nu se aplica spor de 1/3? Astfel rezultatul final fiind mai mic ?

trandafir2 a scris:

Contestatie la executare. Descontopire. Reclaculare, si emitere un nou mandat de executare, avand in vedere ca infractiunile ar fi concurente (daca chiar sunt). Asta pe scurt ca am vazut ca pricepeti.

Există concurs real de infracțiuni când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârșite de aceeași persoană, prin acțiuni sau inacțiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele.
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracțiuni
(1) În caz de concurs de infracțiuni, se stabilește pedeapsa pentru fiecare infracțiune în parte și se aplică pedeapsa, după cum urmează:
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
Daca a primit cu executare in regim de detentie, banuiesc ca faptele nu erau concurente, probabil era in recidiva postcondamnatorie.
Trebuie ca avocatul sa studieze hotărârile instantelor și eventual dosarele penale.
Doar asa se poate trage o concluzie juridica în funcție de situația concreta și nu de cea banuita.
Așadar, în astfel.de cazuri se angajează avocat pentru astfel de operațiuni juridice.
Mulți nu stiu ca avocatii nu se angajează doar pentru a vorbi în instanta.
In caz de recidiva ajunge după gratii.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Noul cod penal 2014 alinamihaipaula alinamihaipaula la intearea in vigoare a noului cod penal la 1 februari 2014 cad scorurile de contopire a pedepselor? (vezi toată discuția)
Calculare pedeapsa fapte multiple robomax robomax recent dupa ce am avut o problema am intampinat inca una. daca am de exemplu 5 fape.mi se da pedeapsa cea mai mare plus o treime din total? daca recunosc ... (vezi toată discuția)
2 dosare penala in aceas zi !? Liviu2017 Liviu2017 Buna, pentru o infractiune rutiera in care s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o alcolemie de peste 0,8 in aer respirat iar dupa cateva ore este oprit ... (vezi toată discuția)