avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa vanduta de sot, sotiei cu clauza de abitatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa vanduta de sot, sotiei cu clauza de abitatie viagera

Prietenul meu este casatorit legitim cu sotia si i a vandut acesteia casa .

Buna seara ,
Prietenul meu fiind casatorit legitim cu sotia lui , de comun acord au hotarat ca sotul sa ii vanda casa actualei sotii cu o anumita suma . In actul care sa incheiat sotii au pus o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de intretinere . In acest act nu exista vreo alta clauza , numai ca sotul dupa decesul sotiei trebuie sa achite darile casei ,in rest nimic.
Intrebarile mele ar fii urmatoarele :
1. Daca exista aceasta clauza de abitatie viagera daca sotia si copiii se hotarasc sa il dea afara pe sot din casa , acestia o pot face , daca sotul detine aceasta clauza in contractul de vanzare cumparare ?
2. Daca cumva sotia si copiii ar vrea sa vanda casa pot sa o faca , fara ca sotului sa nu ii cumpere o alta locuinta ( ma refer la o garsoniera confort 1 sau apartament confort 1 , sau poate sa ii cumpere o camera mica doar ca sa scape de el ) ?
3. Si daca sotul nu doreste sa plece din casa avand abitatie viagera asupra intregului imobil ,cei ce vor sa cumpere casa sunt obligati sa o cumpere cu sotul in intreg imobil sau pot sa il dea afara ?
4. Daca cumva intre timp sotia decedeaza si copiii ar dori sa o vanda casa , ei pot sa o faca si trebuie sa respecte clauza de habitatie viagera a tatalui ? sau pot sa o vanda si sa nu respecte clauza daca tatal nu doreste sa renunte la clauza ?
5. Daca cumva decedeaza sotia , sotul supravietuitor , poate aduce in casa o alta femeie cu care sa traiasca pana la finalul vietii ? Daca da , are dreptul sa se casatoreasca legitim cu acea doamna sau nu are dreptul sa se casatoreasca legitim .

Va multumesc anticipat !

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:31, 28 Ianuarie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In actul care sa incheiat

Eu cred ca " prietenul" v-a mintit si nu au incheiat acest act.
In rest, intrebati acelasi lucru, dar de 5 ori.
Daca aveti drept de abitatie viager puteti sta acolo in casa cu cine vreti, pana la moarte.
oricine ar cumpara casa, va trebui sa respecte acest drept.

ati mai pus problema asta de enspe ori, inchid subiectul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si ... dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si am o clauza de abitatie viagera , care spune asa : ,, Imi rezerv dreptul de abitatie viagera ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dezmoșteni copilul din prima căsătorie? rezolvă o convenție matrimonială această problemă? dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un coleg care are urmatoarea problema Este casatorit legitim cu o doamna , iar inainte de aceasta a fost casatorit si in urma partajului a ... (vezi toată discuția)