avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si ...

Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si am o clauza de abitatie viagera , care spune asa : ,, Imi rezerv dreptul de abitatie viagera asupra intregului imobil ce face obiectul prezentului contract ,,
Intrebarile mele sunt :
1. Daca cat traieste sotia , are dreptul sa vanda casa fara acordul meu si mie sa imi cumpere orice unde sa pot locui ?
2. Dupa decesul sotiei , copiii ei au dreptul sa vina sa vanda casa fara acordul meu si sa imi cumpere o alta locuinta ?
3. Pot vinde copiii actualei sotii casa daca eu am acest act , iar cel care ar cumpara poate sa intre in casa fara acordul meu , tinand cont ca eu am acest act pe intreaga proprietate ?
4.Se mai poate face un adaos la acest act notarial prin care eu sa pun anumite clauze acum ?
5. Daca in curtea unde avem casa la care am facut referire , noi am facut o alta casa si pe acea casa noua nu sunt acte , poate sotia sa vanda casele daca pe cea veche exista clauza cu acul viager , iar pe cea noua nu exista acte ?
Astept un raspuns concret la fiecare punct imparte , daca se poate pe e-mail : marindorel56@yahoo.com , daca nu aici pe forum .
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: dodorel62 , utilizator 18:20, 5 Ianuarie 2023
Casa era bunul propriu al dvs? Ati încheiat vreo convenție matrimoniala cu soția?
Da exista o conventie matrimoniala intre soti
1. Da, numai ca cel care va cumpăra casa, o va face cu dvs înăuntru și va fi obligat să va respecte dreptul de abitatie pana la deces. După decesul dvs, va deveni proprietar deplin. Sotia va poate cumpăra altceva, dacă dorește. Nu o puteți obliga.
2. Da, cu aceleași mentiuni ca la punctul 1.
3. Da, pot vinde, după decesul mamei lor și după ce dezbat succesiunea. Cumpărătorul nu poate întra în imobil fara acordul dvs.
4. Nu.
5. Nu puteți vinde casa noua, din moment ce nu aveți acte.
Iar casa veche, o poate vinde, cu mențiunea de la punctul 1.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2023
raluk0207, utilizator
Am uitat sa precizez ca acea casa noua este legata de casa cea veche si este in aceiasi curte si pe acelasi pamant . In actul notarial este trecut toata suprafata de pamant existenta pe care sunt ambele case , care sunt legate una de ceilalta , atat prin acoperis , ziduri , inclusiv conductele de apa si de gaz . Pe casa noua nu exista acte fiindca este intr-o zona unde trebuie acceptul muzeului si acesta nu doreste sa de a acceptul .In aceasta situatie poate cineva sa cumpere o curte cu doua case , una cu acte si alta fara acte ?
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Casa vanduta de sot, sotiei cu clauza de abitatie viagera dodorel62 dodorel62 Prietenul meu este casatorit legitim cu sotia si i a vandut acesteia casa . Buna seara , Prietenul meu fiind casatorit legitim cu sotia lui , de comun ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dezmoșteni copilul din prima căsătorie? rezolvă o convenție matrimonială această problemă? dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un coleg care are urmatoarea problema Este casatorit legitim cu o doamna , iar inainte de aceasta a fost casatorit si in urma partajului a ... (vezi toată discuția)