avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, trebuie să facem succesiunea după tată ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, trebuie să facem succesiunea după tată decedat ...

Buna ziua, trebuie să facem succesiunea după tată decedat de foarte mult timp (22 ani ). La masa succesorală suntem : mama , 2 frați și 2 băieți majori ai unei surori decedate. Ce procent le revine celor 2 băieți ai surorii mele decedate. Avem de împărțit o casă. Mamei mele ar trebui să-i revină 75 la sută iar noua celor 3 părți rămase (2 frați plus băieți surori decedate) ne revine restul de 25 la sută care trebuie împărțit la 3 ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2022
Vasilica22, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:34, 26 Martie 2022
Mama 1/4
Iar copiii 3/4 (câte 1/4 fiii în viața și 1/4 se împarte în mod egal între nepoti)
Mulțumesc pentru răspuns însă am uitat sa adaug că sora mea decedată are un soț cu acte care nu era tatăl copiilor. 1/4 care le revine copiiilor se împarte la 3 in cazul acesta ?

raluk0207 a scris:

Mama 1/4
Iar copiii 3/4 (câte 1/4 fiii în viața și 1/4 se împarte în mod egal între nepoti)

Depinde.
Dacă sora dvs a decedat inaintea tatălui, cota surorii (1/4) revine doar nepoților.
Dacă sora dvs a decedat după tata, trebuie dezbătută succesiunea și după sora, iar cota sa de 1/4 se va împărți între soț (1/4- din 1/4 = 1/16) si cei doi nepoți (3/4- din 1/4 = 3/16).

În prima ipoteza vorbim de reprezentare, unde nepoții urca în locul și gradul fiicei predecedate și dobândesc cota ce i s-ar fi cuvenit acesteia.
În a doua ipoteza, vorbim de retransmitere, sora dvs fiind în viata când a decedat tata, deci cota ei va fi moștenită mai departe de soț si de copii.
Desigur, ca soțul surorii are și posibilitatea de a renunța la moștenirea soției (dacă vrea), iar moștenitori sa fie numai cei doi copii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad de rudenie ,in vederea succesiuni. mariancristielena mariancristielena Buna ziua,o intrebare la dvs daca puteti sa ma ajutati.Tatal meu a decedat,Tata a avut 6 frati ( 3 frati si 3 surori )nici unul nu mai traiesc.Una dintre sora ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Un fel de mostenire romica.b romica.b sotia mea are o sora si impreuna mai au doi frati de tata . In urma cu 13ani tatal lor a murit , iar acum doi ani a murit si mama fetelor. Nu sa facut ... (vezi toată discuția)