avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate casatori ucrainean cu bielorusa in Romania? ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate casatori ucrainean cu bielorusa in Romania? Si cum?

Buna ziua tuturor! O intrebare, rog frumos. Caz concret: el ucrainian, ea cu pasaport Rep. Belarus. Ambii vin din Ucraina. Vor sa se casatoreasca in Romania, lucru care ii ajuta ulterior in planurile lor (sa se stabileasca in SUA). Este posibil, acest lucru, la noi? Sunt inca in Ucraina, urmeaza sa intre in Romania. Care este cel mai bun plan de actiune? El, ucrainian, sigur poate deveni relativ usor refugiat legal. Dar ea (bielorusa) poate nu, sau mai greu?.. Se pot casatori? Si cum sa faca exact, pentru cea mai mare rapiditate si eficienta? Eu ii ajut dezinteresat, sunt prieteni. Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2022
Raymond T., utilizator
Buna ziua,

Casatoria poate fi incheiata in ROMANIA.

I. ACTUL DE IDENTITATE în original şi copie aflat în termen de valabilitate atât la depunerea actelor în vederea căsătoriei cât şi la data oficierii căsătoriei:
Cetăţenii Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European - documentul de identitate sau paşaportul emise de statul aparţinător.
Cetăţenii străini din statele terţe fac dovada identităţii cu paşaportul emis de statul ai căror cetăţeni sunt,în care să fie aplicată viza de intrarea pe teritoriul României, viza trebuie să fie valabilă atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei
Cetăţenii străinii cărora li s-a acordat o formă de protecţie în România fac dovada identităţii cu următoarele documente:
document de călătorie emis în baza Convenţiei de la Geneva din 1951.
documentul de călătorie pentru străinii care au obţinut protecţie subsidiară -protecţie umanitară condiţionată.
4 .Cetăţenii străinii solicitanţi de azil în România fac dovada identităţii cu paşaport emis de statul ai căror cetăţeni sunt, însoţit de documentul temporar de identitate.

Pentru apatrizi care doresc să încheie căsătorii pe teritoriul României se legitimează cu paşaport emis în baza Convenţiei privind statutul apatrizilor din anul 1954, însoţit de permisul de şedere temporară sau permanentă, după caz, valabile atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei.
Nu sunt valabile pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul României următoarele documente:

documentul temporar de identitate, pentru solicitanţii de azil, care are înscrisă menţiunea „IDENTITATE DECLARATĂ”;
documentul care face dovada statutului de tolerat;
decizia de returnare.

Conform ordinului Ministrului Justiţiei al Ucrainei nr. 1154/5 din data de 22.11.2007, au fost fost modificate regulile privind înregistrarea actelor de stare civilă în Ucraina, în special în ceea ce priveşte confirmarea stării civile de către cetăţenii Ucrainei în vederea căsătoriei în străinătate.

În temeiul regulilor menţionate, cetăţenii Ucrainei, care locuiesc în străinătate, în vederea înregistrării unei căsătorii şi a confirmării stării lor civile fac o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată de către reprezentantul diplomatic, oficiul consular al Ucrainei sau notar, prin care se confirmă că persoana în cauză nu este căsătorită.

Totodată, conform art. 13 din Tratatul între Ucraina şi România privind asistenţa juridică şi relaţiile juridice în cauze civile din data de 30 ianuarie 2002, ratificat de România prin Legea nr. 3 din 28 februarie 2005, ce a intrat în vigoare la data de 30 octombrie 2006, declaraţiile sus-menţionate trebuie recunoscute de către organele competente ale României, fără a mai fi necesară supralegalizarea acestora.

Astfel, cetăţenii ucraineni care doresc să se căsătorească în România vor prezenta declaraţiile sus-menţionate, legalizate de către reprezentantul diplomatic, oficiul consular al Ucrainei sau notar, şi nu li se va mai solicita dovada eliberată ori autentificată de către Ambasada Ucrainei la Bucureşti.

Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu cetatean apatrid ioana.h ioana.h Ce documente sunt necesare pentru casatoria cu un cetatean apatrid, cu pasaport egiptean, nationalitate palestiniana? (vezi toată discuția)
Acte necesare casatoriei cu un cetatean ucrainean mariusmarius111 mariusmarius111 Buna ziua,va rog mult de tot sa ma ajutati daca puteti,as dori sa ma casatoresc cu o cetateanca straina (ucraineana)pe teritoriul Romaniei mai exact la ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu cetatean sirian. niki_ niki_ Se poate oficia casatoria cu un cetatean sirian el avand ca act de identitate legitimatia de azilant? (vezi toată discuția)