avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlul de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlul de proprietate

bune ziua eu am cumparat an 1984 un teren cu casa de 3 camere acesta mea fost vandut cu chitanta de mana petru ca asa era atunci acum vreau sa optin titlu de proprietate cum procedez
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 15:50, 23 Ianuarie 2010
"Titlul de proprietate" este reprezentat in cazul dvs de chitanta de mana intocmita in anul 1984.
Acest inscris face dovada tranferului proprietatii si arata actualul detinator.
Ceea ce trebuie dvs sa faceti este sa inscrieti imobilul in cauza in Cartea Funciara a localitatii.
Pentru aceasta consultati, mai intai, un expert cadastrist. Acesta va identifica amplasamentul si atributele tehnice ale imobilului si ii va aloca un numar cadastral.
Pasul urmator va fi inscrierea drepturilor si a eventualelor sarcini in Cartea Funciara.
In acest scop , veti avea nevoie si de un certificat fiscal pentru imobilul in cauza si va mai trebui sa achitati taxe de publicitate.
In final , pe baza documentatiei, se va actualiza planul cadastral al zonei, va fi infiintata CF pentru imobilul dvs si vi se vor elibera doua documente - incheierea de intabulare si extrasul de CF pentru informare.
Succes!
Spre deosebire de colegul meu apreciez ca aceasta chitanta de mana nu reprezinta ”titlu” in sensul prevazut de legislatia in vigoare.
Va trebui, in opinia mea, sa introduceti o actiune la instanta de judecata, in cuprinsul careia sa solicitati in contradictoriu cu ”vanzatorii” -sau mostenitorii lor- pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Inainte de toate ar trebui sa verificati insa daca este deschisa carte funciara pentru acest teren.
O alta varianta ar fi uzucapiunea.
buna seara!
mergeti pe varianta pronunatrii de catre instnta de judecata a unei hoatarai care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
dr de prop asupra terenurilor se transmite doar prin act autentic de vanzare cumparare!
apaidiu a scris:

O alta varianta ar fi uzucapiunea.


Probabil ca ati glumit.
Pt uzucapiunea de 10 sau 20 de ani este nevoie de just titlu. In definirea acestui termen, este obligatoriu ca el sa provina de la un non-proprietar. In speta fiind o chitanta de mana de la fostul proprietar, nu se poate invoca in instanta uzucapiunea.
Poate peste 5 ani, cea de 30 de ani.
Uzucapiunea de scurta durata (cuprinsa intre 10 si 20 de ani ) presupune o posesie utila , neviciata, exercitata in temeiul unui just titlu ( constitutiv sau translativ de proprietate , nu insa , unul declarativ , cum este , spre exemplu actul de partaj .
Nici certificatul de mostenitor sau actul de adjudecare nu consitutie just titlu in vederea invocarii prescriptiei achizitive.

Buna credinta se prezuma.Ea nu trebuie dovedita.Trebuie , insa , sa existe in momentul luarii in posesie a bunului.



bune ziua eu am cumparat an 1984 un teren cu casa de 3 camere acesta mea fost vandut cu chitanta de mana petru ca asa era atunci acum vreau sa optin titlu de proprietate cum procedez



Va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

Nu exista just titlu (chitanta nu reprezinta un asemenea element )pentru a uzucapa.


Succes.;)
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate badoiadrian badoiadrian undeva in secolul trecut (aprox. 1970) bunicul meu a primit un loc de casa de la unchiul sau(decedat in prezent)..cam prin 1973 bunicul si bunica au inceput ... (vezi toată discuția)