avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Soțul meu este angajat la o societate comercială cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Soțul meu este angajat la o societate comercială cu normă ...

Soțul meu este angajat la o societate comercială cu normă întreagă (8 ore/zi) și a avut și 2 ore/săptămână plata cu ora la o unitate școlară, în anul școlar 2021-2022.
Avînd în vedere că nu beneficiază de tichete de vacanță de la societatea unde este angajat cu normă întreagă, poate să beneficieze de tichete de vacanță de la școala unde a avut ore la plata cu ora? Inițial a făcut cerere, i s-au acordat, apoi s-au retras banii de pe cardul de vacanță pe motiv că nu are dreptul deoarece este personal asociat.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2022
ILINA LAVINIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 20 August 2022
În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.
Știu că așa este precizat în legislație, dar cred că este loc de interpretări...
Funcția de bază este la societatea comercială unde este încadrat și care nu oferă vaucere de vacanță. S-a făcut o cerere la școală, unde s-a precizat că nu s-au primit vaucere de vacanță de la locul de muncă unde are funcția de bază, inițial i s-au acordat, apoi a fost retrasă suma de pe cardul de vacanță cu motivarea că nu este legal să primească.
Vă rog să mă ajutați să înțeleg dacă modul în care a gândit și acționat conducerea școlii este conform legii.
În legislație, conform oridinului 3498 din31.03.2022 se prevede următoarele:
Articolul 1
(1) Prezentul ordin stabilește modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță în anul 2022 în unitățile/ instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice...
(4) Beneficiază de vouchere de vacanță personalul încadrat în unitățile/instituțiile prevăzute la alin. (1), care a desfășurat activitate în anul 2022, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalul aflat în situațiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Articolul 2
(1) În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.
(3) În cazul salariaților din cadrul unităților/instituțiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), care în cursul anului 2022 au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul indemnizației de vacanță alege, în scris, unitatea care îi acordă voucherele de vacanță, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).

În concluzie, este legal sau nu să beneficieze de vaucere de vacanță?
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2022
ILINA LAVINIA, utilizator
este vorba despre " În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază.." , nu despre cazul in care angajatorul de la locul de munca unde are functia de baza nu acorda vouchere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vouchere de vacanta Geo_88 Geo_88 Buna seara. Un cadru didactic angajat din sept.2018 la o postliceala, in regim plata cu ora, poate beneficia de vocuhere de vacanta? Si unde ar trebui sa se ... (vezi toată discuția)
Vouchere vacanta cornel61 cornel61 Buna ziua. Am doua c.i.m. la doua institutii diferite. La una 8 ore/zi iar la cealalta 4 ore/zi, norme intregi. Este legal sa primesc vouchere de vacanta de la ... (vezi toată discuția)
Buna, lucrez in invatamant preuniversitar cu norma partiala (4h) ... Dritzu Dritzu Buna, lucrez in invatamant preuniversitar cu norma partiala (4h) si nu primesc tichete de vacanta, dar colegii mei de lucru care sunt cu norma intreaga ... (vezi toată discuția)