avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Greva spontana
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Greva spontana

La greva spontana au participat 600 lucratori.
Administratia o declara greva ilegala. Pot fi trasi la raspundere lucratorii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:45, 30 Ianuarie 2018
Salariatii participanti la o greva spontana vor raspunde fata de angajator in temeiul dispozitiilor art. 254 C. muncii - fost art.270 C.mun. - , nefiind admisibila obligarea acestora la daune morale.
(Şerban Beligrădeanu, Inadmisibilitatea - de regulă - a acordării daunelor morale în cadrul raportului juridic de muncă reglementat de Codul muncii, în Dreptul nr. 2/2006, p. 113)

Salariaţii care încetează activitatea invocând o grevă spontană, deci în afara cadrului legal pentru organizarea şi desfăşurarea grevei, sunt susceptibili să răspundă disciplinar, întrucât îşi încalcă obligaţiile de serviciu.
(Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 317-318)
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc. Cum se poate apara si dovedi ca a fost o greva spontana. Lucratorii au declarat ca liderii de sindicat nu-i mai reprezinta. Liderii de sindicat si-au dat demisia. Revolta a fost din initiativa lucratorilor. Cum ne aparam? Se anunta chiar demisii.
Nu prea aveti cum sa va aparati in astfel de situatii ... trebuie doar stabilit daca s-a perturbat sau nu activitatea societatii.
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca/protest spontan vaspa vaspa conflict de munca/protest spontan Buna seara, In cazul in care o parte dintre salariatii unei unitati s-au adunat in curtea unitatii, pentru a discuta cu ... (vezi toată discuția)
Oprirea spontana a lucrului de catre muncitori reprezinta greva? Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu La o fabrica din Bucuresti, dupa pauza de masa, muncitorii refuza sa se intoarca la locurile de munca si protesteaza fata de faptul ca nu si-au primit ... (vezi toată discuția)
Neplata salarii si greva Alexander24 Alexander24 Buna seara, suntem aproximativ 150 de angajati. Nu ne-am primit salariile pe luna trecuta, avand o intarziere de 4 zile. Am decis sa ne prezentam la lucru, dar ... (vezi toată discuția)