avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în vigoare de ...

LEGEA 351/2022. Buna ziua! Am văzut că intră în vigoare de la 1Ianuarie 2023.Ma puteți lămuri și pe mine va rog:Eu lucrez că electrician întreținere și reparații în Uzină constructoare de mașini ,ce prevede aceasta lege ,ma incadrez sa ies la pensie mai devreme sau cum? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Alister , utilizator 13:45, 18 Februarie 2024
Trebuie sa studiati legea cu atentie.
Vedeti daca activitatea dvs. se incadreaza in unul din sectoarele, functiile mentionate aici:
-art.30 al.(1)
lit. j) sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni, pe durata a cel puțin 50 % din timpul normal de muncă, în secțiile de producție respective;
Daca da, puteti beneficia de conditii speciale de munca, adica pentru fiecare 2 ani lucrati in aceste conditii beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 1 an.
Reducerea maxima a varstei de pensionare poate fi de 13 ani.
Mai exact eu lucrez in industria constructoare de mașini (Automobile Dacia) că electrician întreținere și reparații,am văzut în lege că este și pentru industria constructoare de mașini și pei electricieni.Am văzut bine ? Lămuriți mă va rog . mulțumesc
In lege se vorbeste despre lucratori din turnatorii. Daca ati lucrat ca electrician de intretinere si reparatii in una din turnatoriile nominalizate, puteti beneficia de reducerea varstei de pensionare.
Inds. construtoare de masini are si alte sectoare, nu numai turnatorii.
Buna ziua! Pentru cei ce se incadreaza la activitile si sectoarele enumerate la art,30 al(1) lit.j,si sunt deja pensionari,am inteles ca se poate cere recalcularea pensiei. In afara de cererea de recalculare ce acte mai trbuie depuse la casa de pensii,pentru recalculare? Multumesc!
Este suficienta cererea de recalculare, o copie xerox dupa cartea de identitate si eventual o copie xerox dupa ultimul talon de pensie. Se depune cererea cu nr. de inregistrare/ data. Se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.

Alte discuții în legătură

Legea 351/2022. va rog sa-mi spuneți dacă această lege se ... Gabi olt Gabi olt Legea 351/2022. Va rog sa-mi spuneți dacă această lege se aplica în cazul în care am lucrat că inginer in cadrul secției de Turnătorie aliaje ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! eu am lucrat de la 1980 până la 1999 într-o turnătorie ... Barney Rubble Barney Rubble Bună ziua! Eu am lucrat de la 1980 până la 1999 într-o turnătorie în care am turnat talpă pentru fiere de călcat. Din 2001 iulie într-o altă ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca bagarica bagarica Buna Ziua. As avea o intrebare legata de grupele de munca... Tatal meu a primit prima decizie de pensionare la limita de varsta in 5 septembrie 2006.In ... (vezi toată discuția)