avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Lista contribuabililor mijlocii, incadrare eronata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Lista contribuabililor mijlocii, incadrare eronata

Firma noastra a fost incadrata in lista contribuabililor mijlocii fara a avea niciuna din conditiile de eligibilitate pentru contribuabili mijlocii. Cifra de afaceri si activele sunt sub jumatate din conditiile reglementate, iar despre angajati nici nu poate fi vorba, avem 7.
Cum putem contesta aceasta decizie, pentru ca din punctul nostru de vedere e o eroare ?
Cel mai recent răspuns: babuinu2002 , utilizator 14:34, 21 Decembrie 2022
Criteriile de incadrare la contribuabili mijlocii nu sunt cele legate de cifra de afaceri si mijloace fixe ( nu sunt cele de la bilant ) . Sunt mai multe criterii de analiza in baza carora ANAF selecteaza firmele pt mijlocii sau mari.

Criteriile pentru incadrarea la contribuabili mijlocii sunt foarte complexe si se face in baza unui punctaj de catre ANAF dupa care urmeaza selectarea acestora de catre organele fiscale .
Aceste criterii nu trebuie confundate cu cele prevazute de Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul mfp 1802/2014, criterii utilizate pentru modul de intocmire a situatiilor financiare in functie de categoria de contribuabil (microentitati, mici, mijlocii si mari).
Criteriile de incadrare in categoriile de contribuabili (mici, mijlocii si mari) sunt criterii fiscale stabilite de ANAF, lista contribuabililor mijlocii si mari fiind publicata anual pe site-ul propriu prin ordine ANAF . Exemplu: Ordinul ANAF 1782/2021 privind publicarea Listei marilor contribuabili administrati de DGAMC.
Criteriile in functie de care se face selectarea contribuabililor sunt:
Valoric (cifra de afaceri, nr salariati, active etc)
Criteriul specific de activitate
Criteriul investitional
Criteriul de continuitate
Criteriul grupului fiscal unic
Criteriul perticiparii directe
Criteriul de reprezentare fiscala.
Fiecare criteriu va primi in nr de punctaje, care se aduna si in functie de totalul obtinut se face incadrarea in categoria de contribuabili corespunzatoare.
Daca societatea nu este cuprinsa in aceste liste, inseamna ca este contribuabil mic.
Multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuabili mijlocii taie taie Buna ziua, Ma poate ajuta cineva in legatura cu Ordinul ANAF 2731/ privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, deoarece eu ... (vezi toată discuția)
Intreprindere mica sau mijlocie? nico75 nico75 Buna! Care sunt criteriile dupa care o societate comerciala se considera mica? Va rog sa-mi spuneti baza legala. Multumesc!:"> (vezi toată discuția)