avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz internare intr-un camin specializat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz internare intr-un camin specializat

Buna! Ce se poate face dpdv legal in cazul unei doamne batrane de 90 de ani care nu doreste sa mearga la azil? Fiul are 65 de ani cu pb de sanatate. Nu o poate ingriji in permanenta. In prezent vine o femeie periodic, ajuta la cumparaturi, schimbat scutec, spalat, etc. Nu este imobilizata la pat, dar se deplaseaza greu. I s-a oferit solutia azilului pt a fi ingrijita in permanenta, dar refuza. Pb este ca nu se poate intelege cu ea, deranjeaza vecinii, etc. Iar pe termen lung va fi din ce in ce mai greu. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:57, 6 Februarie 2023
Internarea nevoluntara este reglementata de legea sanatatii mintale dar nu se poate face decat în spitale de psihiatrie, ori dv doriti într-un centru de îngrijire batrani,nu unitate psihiatrica sau azil
Ar trebui sesizat oficial serviciul specializat din primaria teritoriala sau departamentul din cadrul autoritatii pentru protectia copilului care pot dispune comisie sociala,persoana sa fie declarata incapabila sa se gospodareasca,
ingrijeasca , sa se instituie curatela și după aceea îl internează curatorul unde vrea el cu acordul asistenței sociale.
Trebuie ca persoana sa fie decauta din drepturi si sa se institutei tutela.
Asta nu se poate face decat printr-un proces si cu expertiza medicala
Internarea nevoluntară | Lege 487/2002
Art. 54. - Jurisprudenţă, Reviste (2)
O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:

a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
Respingeri de neconstituţionalitate (1)

b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.
Multumesc! Comisia sociala se deplaseaza si la domiciliu? Ea nu ar accepta sa mearga nici la psihiatru, nici in alta parte.
La fel se procedeaza si in cazul internarii la azil?

Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.comisia sociala se deplaseaza la domiciliu,incheie documente cu referinte de la apartinatori,familie,vecini si dispune masuri in consecinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele punerii sub interdicție Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi internata o persoana cu schizofrenie,daca ea refuza internarea? energy_for_life energy_for_life buna ziua,matusa mea are schizofrenie,este intr-o faza destul de inaintata.are 64 de ani si refuza categoric internarile in spitale.iar doctorii nu o ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)