avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre ordonanta presidentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre ordonanta presidentiala

Se poate "incepe" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:47, 23 Ianuarie 2010
se poate o ordonanata presedintiala de incredintare minor care va avea domiciliul parintelui caruia i-a fost incredintat
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
ralu_2008, utilizator
Buna ziua !
In principiu se poate.
Ordonanta presidentiala este o procedura speciala in temeiul careia, instanta de judecata poate dispune masuri vremelnice, in cazuri urgente, pentru:
-pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;
-prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara;
-inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului. Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului dreptului.
Conditiile de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala sunt urmatoarele:
-urgenta masurii solicitate, aceasta va fi apreciata de catre instanta in raport cu situatia existenta in momentul judecarii cererii de ordonanta presedintiala.
-nesolutionarea (neprejudecarea) fondului cauzei, aceasta inseamna ca masura luata sa nu prejudece fondul dreptului. În solutionarea unei cereri de ordonanta presedintiala, instanta nu analizeaza fondul dreptului discutat de parti.

Pentru a introduce o cerere de ordonanta presedintiala conf.art.581 c.pr.civ.trebuieste demonstrat caracterul de urgenta al cererii.
Hotararea pronuntata are caracter de grabnicie si este vremelnica.
In mod normal,o astfel de cerere se formuleaza daca exista pe rolul instantei si se judeca conform dreptului comun,fie o actiune de incredintare a minorului de sine statatoare,fie in cadrul unui proces de divort,hotararea pe calea orodonantei presedintiale,fiind valabila vremelnic pana la ramanerea definitiva a unei hotarari de incredintare pe drept comun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala andapopa andapopa Va rog sa imi dati sfaturile necesare: Pentru ordonanta presedintiala trebuiesc indeplinite anumite conditii ca sa pot apela la ea?De ce altii apeleaza la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala abby abby Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea ... (vezi toată discuția)