avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala

Va rog sa imi dati sfaturile necesare:

Pentru ordonanta presedintiala trebuiesc indeplinite anumite conditii ca sa pot apela la ea?De ce altii apeleaza la instanta si se tarasc multa vreme pentru asa ceva daca exista scurtatura cu ordonanta presedintiala?(cazul in speta este pentru a obtine accesul in curtea vecinului, necesar in vederea executiei lucrarilor de reparatii la calcanul imobilului care este alipit de al lui)


Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:21, 13 Mai 2012
Ordonata presedintiala nu este o actiune de sine statatoare, ci o actiune cu caracter temporar, urgent si care nu priveste fondul cauzei. Ordonanta presedintiala in cazul dvs. va da dreptul la acces in curtea vecinului pe perioada desfasurarii procesului principal.
Conform art.581 C.pr.civ - instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

In principiu, se retin 3 conditii pt a se putea promova si pt a fi admisibila o astfel de cerere:
- urgenta
- masura luata de instanta sa aiba caracter vremelnic
- de a nu prejudeca fondul

Pe langa acestea, reclamantul trebuie sa aiba interesul, calitatea si capacitatea de a promova acest tip de actiune.
cine trebuie sa inainteze actiunea, proprietarul imobilului care trebuie reparat sau constructorul cu care s-a contractat executia lucrarii?
Proprietarul are calitate procesuala si interes in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala nflorinel nflorinel sunt divortat si am o fetita in varsa de 9 ani,copilul fiind incredintat mamei ,exista un program vizitare minor definitiv si irevocabil astfel:alternativ la ... (vezi toată discuția)
Evacuare monti elena monti elena am cumparat o casa cu teren in anul 2006.in aceasta casa locuiesc 2 persoane,casa find parasita de multi ani ei au intrat abuziv .nu au un contract de ... (vezi toată discuția)