avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Politia locala poate da amenzi pentru parcare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Politia locala poate da amenzi pentru parcare?

Politia locala poate da amenzi pentru parcare?
Cel mai recent răspuns: TeoMateo , utilizator 10:57, 16 Februarie 2023
Poate da, conform legii 155/2010.
Multumesc! Am o situatie bizara. Pe o strada reabilitata (asfalt, trotuare, pavele...) pe o parte s-au trastat dungi albe si numerotari pentru locurile de parcare + X-urile la intrarea in garajele din curte, toate late cit 1/3 din latimea strazii (?!?! strada cu case). Pe partea cealalta nimic si nici macar semne de parcare interzisa, Deci se poate parca legal si acolo. Chiar daca in urma reabilitarii au ingustat cumva strada, e loc sa treaca si masinile de salubritate, fie si cu un antemergator ca sa nu rada oglinzile masinilor parcate. Daca vine politia locala, ne poate amenda ca nu are loc de trecut masina de salubritate, desi legal sintem parcati corect?
Va poate amenda doar daca sunt incalcate regulile de circulatie, privind stationarea:
Articolul 143
Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația "Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
e) în pante și în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația "Staționare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația "Zona de staționare cu durata limitată" peste durata stabilită.

Vedeti daca partea ramasa, dupa trasarea alveolelor de parcare mai respecta cei 6m.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
latka, moderator
Multumesc! O sa masor... Dar alveolele ultra late n-ar trebui sa respecte si ele o lege, niste dimensiuni? Altfel, din doua dungi desenate intentionat de autoritati pe asfalt, pot amenda pe oricine.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
TeoMateo, utilizator
Intentia autoritatilor de a adauga o zona de parcare partii carosabile e laudabila, indica faptul ca trebuie sa se parcheze doar pe un anumit sens al drumului public, in loc special amenajat, nu pe ambele parti. Intelegeti-o asa, nu ca cineva doreste sa va amendeze neaparat.

Alte discuții în legătură

Utilizarea spaþiului public mariusmarian68 mariusmarian68 Bună ziua! Am un garaj, cumpărat în urmă cu câţiva ani. Din garaj sunt doi metri până la stradă. Deseori, câte o persoană îşi lasă maşina ... (vezi toată discuția)
Parcare in fata magazinelor ! PaulBogdan PaulBogdan Am un magazin situat pe o cale de acces de cca 4m si, am mereu discutii cu anumite persoane care parcheaza in fata magazinului desi, exista parcare in ... (vezi toată discuția)
Info legislatie cale de accces garaj smiler8 smiler8 Buna ziua, doresc sa aflu urmatoarele informatii: Detin un garaj cu CF, act de proprietare intr-o zona cu mai multe garaje, Garajul fiind pozitionat ... (vezi toată discuția)