avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... info legislatie cale de accces garaj
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

info legislatie cale de accces garaj

Buna ziua,

doresc sa aflu urmatoarele informatii:
Detin un garaj cu CF, act de proprietare intr-o zona cu mai multe garaje, Garajul fiind pozitionat perpedicular pe strada de acces cu dublu sens. Periodic sunt parcate mai multe masini pe strada respectiva ingreunand accesul in garaj cu masina personala.
Am solicitat un indicator oprire interzisa serviciului de siguranta al circulatiei aferent localitatii respective insa a fost refuzat.

As dori sa stiu legislatia in acest caz cu privire la dimensiunea minima a strazii astfel incat manevra de introducere/scoatere in garaj sa fie in conditii de siguranta.
Mentionez ca drumul de acces are o latime de 6 m, iar masinile parcheaza paralel (din cei 6 m raman aproximativ 4,3 m) pentru manevre de intoarcere a masinii la 90 grade.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:26, 13 Iulie 2022
[ link extern ]
Pentru instalare semnalizare/indicatoare staruiti la nivelul serviciului specializat din primarie si politie
cu ei am o contradictie si de aceea as dori sa stiu actul normativ care reglementeaza aceasta problema.
Nu prea va ajuta codul rutier, singura lege care e in acest domeniu.

Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
a) în zona de acțiune a indicatorului "Oprirea interzisă";
b) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mica de 50 m înainte și după acestea;
c) pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, precum și pe viaducte;
d) în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;;
f) în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mica de 25 m de coltul intersecției;
g) în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, precum și la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjenește circulația a două vehicule venind din sensuri opuse, precum și în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în același sens ar fi obligați, din această cauza, să treacă peste acest marcaj;
i) în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
j) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificațiile "Drum îngustat", "Prioritate pentru circulația din sens invers" sau "Prioritate față de circulația din sens invers";
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru pietoni și biciclete ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
l) pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puțin de 50 m de acestea, dacă circulația vehiculelor pe sine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
m) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres și a celor naționale europene (E);
n) pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) și (3);
o) pe pistele pentru biciclete;
p) în locurile unde este interzisă depășirea.
Articolul 143
Se interzice staționarea voluntară a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația "Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
c) pe drumurile publice cu o lățime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
e) în pante și în rampe;
f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația "Staționare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația "Zona de staționare cu durata limitată" peste durata stabilită.
[ link extern ]

Parerea mea e ca nu trebuie sa insistati in cererea dvs. la primarie pentru indicator de oprire interzisa, care va avea o arie mare de actiune, ci doar pe niste marcaje de interzicere a opririi, in zona care va intereseaza.
marcajele au fost lipite pe usa garajului (cele din copert), insa nu toti suntem la fel de reponsabili sa le luam in considerare atata timp cat sunt din comert si nu sunt cele legale, ba mai mult sunt si care contrazic acele hartii/afisa spunand ca nu sunt legale, ar fi util daca as sti o baza legala care sa confirme latimea minima a drumului de acces, exista o lege in acest sens dar nu stiu daca se poate aplica, ea se refera mai mult la amenajarea de parcari.

[ link extern ]

Indicativ NP 24-2022 ->

6.1. Elemente geometrice pentru autoturisme
(236) Parcajele pentru autoturisme se realizează în următoarele variante de așezare a vehiculelor:
(ss) longitudinal la bordură;
(tt) normal, perpendicular pe calea de circulație;
(uu) oblic, cu înclinări de 45°, 60° sau 75° față de calea de circulație.
(237) Dimensiunile minime ale locurilor de parcare pentru autoturisme se stabilesc conform prevederilor din Tabelul 6.1.
Tabelul 6.1 Dimensiuni minime ale locurilor de parcare pentru autoturisme și căilor de acces
Unghiul de parcare in raport cu calea de circulație – U (grade) Lățimea căii de circulație interioare – Wi (m) Lungimea locului de parcare – L (m) Lățimea locului de parcarea – l (m)

sens unic dublu sens
90 5,00 6,00 5,00 2,50
75 4,50 6,00 5,15 2,50

60 4,00 6,00 5,00 2,50

45 3,50 6,00 4,45 2,50

0 (paralel) 3,50 6,00 5,75 2,50



În cazul locurilor de parcare la care unghiul de parcare în raport cu calea de circulație este de 45°, 60°, 75° sau 90°, lungimea locului de parcare este măsurată perpendicular pe calea de circulație, din axul locului de parcare. Pentru locuri de parcare așezate paralel cu calea de circulație, lungimea locului de parcare reprezintă dimensiunea paralelă cu calea de circulație.
(238) Schițe exemplificative privind amenajarea locurilor de parcare la sol pentru autoturisme și dimensiunile minime ale căilor de acces și locurilor de parcare sunt date în Figura 6.1 , Figura 6.2 și Figura 6.3 .

Figura 6.2 Parcarea pentru autoturisme normală, la 90°, cu cale de acces cu dublu sens
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2022
smiler8, utilizator
Cum marcaje pe usa garajului ?I?
Marcajele respective se inscriptioneaza pe asfalt si interzic stationarea, in zona de interes.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor ... hanzoGOD hanzoGOD Buna ziua! Am parcat in seara asta masina in interiorul marcajelor de parcare(parcare cu plata in sectorul 1), ulterior primind amenda pentru blocarea caii de ... (vezi toată discuția)
Parcare in fata magazinelor ! PaulBogdan PaulBogdan Am un magazin situat pe o cale de acces de cca 4m si, am mereu discutii cu anumite persoane care parcheaza in fata magazinului desi, exista parcare in ... (vezi toată discuția)