avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Medicul de familie refuza temeinic sa-mi acorde ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Medicul de familie refuza temeinic sa-mi acorde concediu medical ...

Medicul de familie refuza temeinic sa-mi acorde concediu medical
Sunt angajat de o luna de zile - mai exact de la inceputul lunii IAN (dar avand o pauza de 6 luni de zile intre job-ul actual si cel de dinainte). In cea dea 2-a luna m-am simtit rau (am avut febra -> 39 C, tuse puternica, ameteala..) am cerut ajutorul medicului de familie si acesta m-a trimis la Institutul Matei Bals pentru a fi testat pentru diverse gripe - astfel iesind pozitiv si avand gripa A.
Cei de la Matei Bals mi-au recomandat izolare la domiciliu pentru 5 zile.
Revenind la medicul de familie cu recomandarea de la Matei Bals si cu adeverinta de la angajator (din care reiese ca sunt asigurat).. medicul de familie a refuzat sa-mi dea concediu medical pe motiv ca nu sunt asigurat - chiar si atunci cand i-am spus ca nu vreau sa fie platit acest concediu medical.
Intrebarea mea e: cand are dreptul un angajat la concediu medical (in special ne-platit)? cat timp trebuie sa treaca de cand s-a angajat pentru a beneficia de acest drept? Si ce se intampla mai exact (ca si in cazlu meu) daca cineva se imbolnaveste la o luna dupa angajare si trebuie sa stea izolat - isi poate sau nu lua concediu?
Cel mai recent răspuns: costin_mentor , utilizator 08:18, 20 Februarie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul de familie are dreptate ca nu poate elibera un certificat medical daca nu aveti stagiu de cotizare. Dar ar putea sa va elibereze o adeverinta pentru a justifica absenta de la locul de munca.

Ordinul nr. 15/2018:
Art.34
(4) Pentru cazurile în care nu este îndeplinită condiţia privind stagiul de asigurare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de o adeverinţă medicală eliberată de către medicul curant, în vederea justificării absenţei de la locul de muncă. Modelul adeverinţei este stabilit de către medicii curanţi, dar acesta trebuie să conţină şi informaţiile minimale privind perioada necesară recomandată de repaus, codul de diagnostic, precum şi parafa.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
ana-cer, moderator
Medicul are obligatia sa va emita concediul medical, care insa va fi platit de catre firma unde lucrati doar daca aveti 6 luni lucrate in ultimile 12 luni. Daca aveti 6 luni lucrate in ultimile 6 luni. baza de calcul va fi venitul din luna ianuarie 2023.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
costin_mentor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical str8 str8 Buna. Doresc sa aflu cat mai exact cu putinta, daca o persoana in ultimele 12 luni a beneficiat de 233 zile de concediu medical numai pt un singur diagnostic ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Catalinnita526 Catalinnita526 Am suferit o entorsa si medicul de la urgenta mi-a dat 7 zile de repaus. Pot beneficia de concediu medical? Mentionez ca sunt angajat de o luna si nu am cele ... (vezi toată discuția)