avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am un ONG lasat asa de 8 ani.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am un ONG lasat asa de 8 ani.

Am un ONG lasa asa de 8 ani. L-am infiintat cu un scop care nu a mai putut fi aplicat, si membrii fondatori s-au certat si nu au mai tinut legatura. Nu s-a depus nicio declaratie de niciun fel, nu s-a facut nimic. Cum desfiintez fara sa platesc amenzi sau altele?
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Vlad N. , utilizator 13:05, 6 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate și în plus, toți membrii ăcelei asociatii sunt răspunzători direct de situația nedepunerii declarațiilor și a bilanțurilor anuale pentru aceasta perioada.
Chiar daca nu a existat niciun fel de activitate vreodata pe acest NGO?

Si in acest caz cum trebuie sa procedez sa desfiintam acea asociatie?
Se poate fara toti membrii prezenti?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
Vlad N., utilizator
Da, chiar dacă ONG nu a avut activitate, trebuia depusă declarația pe zero. După primul an fără activitate, aveați posibilitatea de a depune o declarație de inactivitate, în loc de bilanț.

Dizolvarea asociației se poate face fără toți membrii prezenți, cf. Ord. 26/2000, Art. 55:
“(1) Asociația se dizolvă de drept prin:
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociației, dacă această situație durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie (…)
(2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripție se afla sediul asociației, la cererea oricărei persoane interesate.”

Depuneți cerere de dizolvare la judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei: cf. legii, prin hotărâre judecătorească va fi numit un lichidator care se va ocupa de operațiunile de lichidare și radierea asociației din Registrul ONG.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
C. Muresan, utilizator
Va multumesc pentru raspuns!

Eu sunt un om bolnav, locuiesc la 50 km de oras intr-un sat. Nu am posibiltatea de a ma deplasa fara sa angajez un sofer personal, ca nu rezist la autobuz care e la 4 dimineata si se intoarce seara la 6, si am pensie de boala, deci am oare posibiltatea de a face asta de la distanta?
Ma refer la demersurile pentru radiere.
Dobandirea calitatii de membru intr-o asociatie, si mai ales ca calitatii de membru in Consiliu Director implica o serie de raspunderi legale si contractuale fata de asociatie si fata de terti, pe care vi le-ati asumat odata ce ati ales sa dobanditi acele calitati. Faptul ca nici atunci nici ulterior nu v-ati interesat si nu ati realizat si ce raspunderi implica acea calitate nu este un motiv intemeiat de exonerare de la raspunderea juridica respectiva. Conform Coduli Civil, membrii Consiliului Director al asociatiei raspund personal si solidar atat fata de asociatie cat si fata de terti pentru eventualele nelegalitati pentru care au o culpa - in cazul acesta culpa este omisiunea de a lua masurile ca asociatia sa isi indeplineasca respectivele obligatii legale de declarare... INSA costurile le puteti recupera in parte de la ceilalti membri ai Consiliului Director daca nu a existat, prin prevederile Statutului sau prin alt act, raportat la functia Dvs. in Consiliul Director, ca v-ati asumat Dvs. exclusiv sarcina si deci raspunderea pentru respectivele demersuri... Ceea ce oricum greu de crezut ca era legal si statutar posibil, caci Adunarea Generala trebuia sa aproba situatiile financiare anuale si Adunarea Generala trebuia confocata de Consiliul Director, deci nu vad cum ar putea pretinde alti membri ai Consiliului Director ca ei nu au o culpa in situatia respectiva care intelegem ca dureaza de ani de zile....

Alte discuții în legătură

Dizolvare de drept - asociatie lumierre lumierre Am fost membra a unei asociatii care din 2006 nu mai indeplineste numarul de membrii necesari pt a ramane legal constituita. Din cei 3 membrii s-au retras 2 ... (vezi toată discuția)
Desființarea- radierea unei fundații 1950 1950 Fundația nu mai are decât președinte- restul de membri ai Comitetului director au murit.Nu mai are activitate de peste 10 ani- declarată anual la ANAF ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi desfintata o fundatie maflorescu maflorescu O fundație non profit înființată in 1994, nu mai are activitate de peste 10 ani.Anual a fost depusa la ANAF - declaratia de inactivitate.Nu mai se poate ... (vezi toată discuția)