avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... dizolvare de drept - asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

dizolvare de drept - asociatie

Am fost membra a unei asociatii care din 2006 nu mai indeplineste numarul de membrii necesari pt a ramane legal constituita. Din cei 3 membrii s-au retras 2 membrii si asociatia s-a dizolvat de drept.

Anul acesta am primit insa o invitatie din partea adm fiscale de a depune bilant contabil pt anul trecut, sub amenintarea amenzii. Cum putem proceda pt a iesi din aceasta situatie?

Asociatia nu a mai depus bilant contabil din 2006, si are un proces verba din 2006,l de constatare a dizolvarii si transmiterii patrimoniului catre o alta asociatie. Ce documente tb sa prezentam Adm Fiscale pe a nu oblioga sa platim amenzi pe o organizatie care nu mai exista?

Multumesc anticipat,
Luminita
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 17 Mai 2009
Din cate am inteles, asociatia s-a dizolvat de drept potrivit O.G nr. 26 / 2000 (*actualizată*) cu privire la asociaţii şi fundaţii, art.55. Chiar daca asociatia s-a dizolvat "de drept", dizolvarea se constata prin hotarare judecatoreasca a judecatoriei in a carei circumscriptie se afla sediul asociatiei, la cererea oricarei persoane interesate:

ART. 55
(1) Asociaţia se dizolvă de drept prin:
a) împlinirea duratei pentru care a fost constituită;
b) realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie;
d) reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
(2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate.
Se aplica si art.71 din acelasi act normativ:
ART. 71
(1) Asociaţia sau fundaţia încetează a fiinţa la data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(2) Radierea se face în baza actului constatator eliberat lichidatorilor, în condiţiile prevăzute la art. 69, prin care se atestă descărcarea acestora de obligaţiile asumate
Prin urmare, adresati-va Judecatoriei, solicitati informatii pertinente de la grefierul care se ocupa de Registrul asociatilor si fundatiilor.
In aceasta situatie, daca ong-ul nu a mai avut activitati din 2006, si nu s-a radiat din registru, ce ar trebui sau ar fi mai util sa faca acum?
Sa depune un bilant pe '0'? Poate sa faca declaratie ca nu a avut activitate in anul anterior?
Este posibil sa nu i se mai dea amenda daca face unul din acetse lucruri?
Dizolvarea de drept este doar teoretica, insa ea nu a fost adusa la cunostinta intantei de judecata si nici nu s-a cerut radierae din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
Prin urmare, trebuie depus bilantul contabil pe aceasta perioada si dupa aceea sa se faca demersurile necesare radierii asociatiei din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor.
Posibil doar sa se alega cu un avertisment, dar cu criza actuala nu se stie ... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare societate non-profit busu_mn busu_mn Suntem un club de fotbal infiintat ca asociatie non profit cu AGA si consiliu de administratie. In timp s-au strans datorii la stat (aprox. 150.000 RON) suma ... (vezi toată discuția)
Desfiintare asociatie sportiva vasilejok vasilejok Buna ziua!Sunt presedintele unei asociatii sportive si doresc sa o desfiintez si sa o radiez de la ANAF..Am fost la judecatorie si nu mi-au dat niciun fel de ... (vezi toată discuția)
Dizolvare ong DANTES70 DANTES70 Buna ziua, 1. As vrea sa stiu care este procedura cea mai simpla de dizolvare a unui ONG, daca acesta nu a mai avut nici un fel de activitate timp de 8 ani, ... (vezi toată discuția)