avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Bună dimineața, Mă puteți ajuta vă rpg cu speța ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Bună dimineața, Mă puteți ajuta vă rpg cu speța de mai ...

Bună dimineața,

Mă puteți ajuta vă rog cu speța de mai jos?

- in data de 24 decembrie 2022 am urcat in autobusul local cu un cățel de talie mică. In prealabil am verificat siteul furnizorului de servicii de transport la secțiunea regulament și nu era stipulat nicăieri că este interzis. De asemenea nici in autobus nu era menționat. Eu mă indreptat spre gară, unde la fel am verificat si aveam voie sa calatoresc cu câinele.
- Soferul a sunat politia locală, care după ce a încercat prin forță să mă dea jos din autobus si nu a reușit, dupa ce am sunat la 112 pentru a raporta fapta dumnealui, in timpul de așteptare a echipajului, a dispărut din autobus pentru câteva momente si dat fiind că ne aflam in fata primăriei a venit cu un dosar din care mi-a prezentat un HCL din 2011 numerotat cu markerul. Acest hcl nu se află pe siteul primăriei la secțiunea de hcluri din anul 2011, unde sunt toate hclurile din anul respectiv.
- am refuzat să mă legitimez intrucat nu am inteles ce incalc dat fiind că a prezentat o foaie dintr-un sertar neafișată nicăieri,
- la sosirea politiei nationale am sustinut de asemenea ca nu ma simt in siguranta sa ma legitimez de fata cu politia locala si daca doresc ma legitimez fata de politia nationala. M-au lasat in pace.
- săptămâna trecută am trecut pe la politia locală cu gândul să ii transmit verbal domnului politist că a acționat cu forța peste atribuțiile dumnealui.
- o săptămână mai tarziu, adica ieri , 2 martie m-am trezit cu politia locală care doreste sa imi inmâneze 68 de zile mai tarziu procesul verbal.

Doresc să contest contraventia din următoarele motive:
1. Ordonanta 2 din 2001, actualizata la 2023, cap. III, art 25, alin 1 si 2 unde scrie: ,,Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului și, dacă este cazul, părții vătămate și proprietarului bunurilor confiscate.
(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancțiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia.
2. Siteul furnizorului de transport a fost actualizat intre timp fără insă a anunța modificările. Din păcate nu am un print screen. Am doar o inregistrare cu unul din consilierii locali pe whats app in care il rugam sa faca print screen. (astept sa vad daca o mai are).
3. Folosirea nelegitimă a datelor persoanale. Nu imi e clar de unde le-au obținut și dacă le-au obținut de la 112 este in regulă? se incadrează in ceea ce e scris mai jos?
I
MPORTANT!

Informații privind datele din SNUAU, precum și înregistrările apelurilor de urgență la numărul 112 pot fi furnizate doar către:

persoana vizată - persoana care a sunat la 112/ a utilizat Serviciul SMS 113;
un reprezentant legal al persoanei vizate, în acest caz fiind necesară transmiterea, în copie, conform cu originalul, a documentului care atestă reprezentarea;
agențiile specializate de intervenție, în corespondență directă și exclusivă cu atribuțiile legale ale fiecărei agenții, instanțele judecătorești sau parchete, la solicitarea scrisă a acestora.


Intrebarea mea este dacă este suficient să solicit contestarea doar pe baza intarzierii transmiterii procesului verbal?

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Lumi_Elena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lumi_Elena , utilizator 17:55, 7 Martie 2023
Doamnă, problema stă în felul următor:
- aveți obligația legală să vă legitimați la solicitarea polițistului local. În caz de refuz, acesta are dreptul legal de a vă conduce la cea mai apropiată secție de poliție pentru a vă legitima. (art. 20 lit h din Legea Poliției Locale 155/2010)
- încă din anul 2011 poliția locală are acces la bazele de date ale Ministerului de Interne, unde poate verifica atât persoane cât și vehicule, deci v-au obținut datele absolut legal, nu le-au luat de la 112
- nu știu dacă v-au mai sancționat și pentru altceva, dar refuzul de legitimare la solicitarea unui polițist local se sancționează cu amendă de la 3000 la 6000 lei, conform Legii 61/1991

Conform OG 2/2001 organul constatator are termen de 6 luni de a redacta procesul verbal de sancționare (de la data producerii faptei) și încă 2 luni pentru comunicarea acestuia (cele 2 luni se scurg de la data întocmirii procesului verbal în cauză).
Multumesc pentru răspuns.
Procesul verbal a fost intocmit in 24 decembrie si comunicat in 2 martie, după termenul legal de 2 luni de la intocimire, mentionat mai sus.
Dacă așa stau lucrurile, într-adevăr procesul verbal de sancționare v-a fost comunicat peste termenul legal.
Da. Sunt in proces de redactare a plângerii contravenționale. M-am lovit de următoarea decizie pe care o am de luat - dacă să achit contravenția in cele 15 zile pentru a beneficia de posibilitatea de a plăti jumătate din minimul prevăzut și să cer restituirea sumei achitate, sau să nu achit și să cer anularea procesului verbal. Intrebarea mea este de fapt, dacă achitarea sumei in cele 15 zile, echivalează cu acordul meu asupra intregii situații? Există o bună practică în acest sens?
Mulțumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal întocmit fără legitimare Andreialexandru123 Andreialexandru123 Bună ziua. Va rog mult sa ma ajutați/sa ma lamuriti/îndrumați. Am parcat în data de 04.03 ( fără sa fiu atent ) intr-un \"stand de taxi\". Ca ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie+abuz MarianTap MarianTap Buna ziua. As dori sa stiu daca pot depune o plangere la adresa agentului constatator, avand in vedere urmatoarele: \\"Aveam masina taxi intr-o ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)