avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Păstrare cotă indiviză apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Păstrare cotă indiviză apartament?

Bună seara! O întrebare, dacă se poate:

Dețin un imobil de x mp, pe care doresc să îl vând. Ideea este că în jurul blocului unde se află acest imobil sunt trasate locurile de parcare, așa cum au fost gândite și lăsate de către "dezvoltator".

Eu mi-am dat seama că aceste locuri nu sunt delimitate pe contractele de V-C, noi (locatarii) neavând schițe cadastrale făcute separat pentru fiecare loc de parcare. Pur și simplu, avându-le deja trasate de la început și numerotate pentru fiecare apartament, lumea s-a înțeles și nu au existat impedimente.

Totuși, aș vrea să "păstrez" acest loc de parcare, sunt dispus să scad o sumă consistentă din prețul de achiziție, de comun acord cu și anume cumpărătorul în privința acestui aspect, însă doresc să nu existe impedimente pe viitor.

Eu, neavând locul de parcare delimitat concret printr-o schiță cadastrală, ce clauză aș putea pune în contractul de V-C ca să fiu sigur că și anume cumpărătorul nu îmi va trage "țeapă"?

Eu pot păstra o parte/tot din vreo cotă indiviză? Am văzut că dețin 2 cote indivize, una de x mp aferentă apartamentului și una de y % din suprafața totală a terenului pe care se află blocul. Nicăieri, însă, nu este menționat "loc de parcare". Totuși, așa s-a înțeles lumea de la început și așa doresc să rămână.

Eu doresc să fiu rezonabil, dar și acoperit. Dacă eu vând imobilul cu 5000 de euro mai puțin, drept păstrare a locului de parcare, nu aș vrea ca din momentul în care am plecat de la notar să mă trezesc cu și anume cumpărătorul pe locul "meu" de parcare și să-mi zică "de acum nu mai ai niciun drept pe spațiul ăsta, valea".

Dacă mă puteți ajuta, vă mulțumesc.

Cel mai recent răspuns: Bachus20 , utilizator 13:29, 2 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici dvs nu aveți locul de parcare, din moment ce nu este menționat în actul dvs de proprietate.
Aveți o cota din spatiile comune (casa scării, lift etc) si o cota parte, ideala si abstracta, de y% din terenul aflat efectiv sub bloc.
Din jurul blocului, nu aveți nimic.
Motivele pentru care locurile de parcare nu au fiecare număr cadastral sunt lesne de înțeles.
Ar fi însemnat ca dezvoltatorul sa facă o schiță cadastrala pentru toată parcarea și câte o schiță pentru fiecare loc. Apoi, ar fi trebuit sa încheie un act notarial de dezmembrare și sa lotizeze parcarea conform schițelor, alocând fiecărui loc un număr cadastral unic.
Vorbind de zeci de locuri, va dați seama cât ar fi fost costurile?
Asa ca...La rândul dvs, va trebui, la fel sa va "ințelegeți" cu cumpărătorul.
Mi-am dat seama de acest aspect, cum am scris în postarea inițială. Eu întreb, ce clauză aș putea pune în contractul de V-C, pentru a putea fi câtuși de "acoperit"?

"Subsemnatul X, îmi rezerv dreptul de a parca pe locul de parcare numerotat, aferent apartamentului Y, pe o perioadă de z ani/nedeterminata" ?

Chit că acestea nu sunt stipulate în contract (cel puțin nu la mine), cel mai probabil fac parte din acei y % din totalul terenului. Chiar și așa, fizic ele există și vreau să am o oarecare "acoperire" scrisă pentru a avea dreptul de a parca acolo în continuare.

De aceea, vă întreb ce aș putea scrie / dacă ar exista vreo clauză pe care aș putea s-o impun în contract :)

La mica înțelegere, sunt cam pățit, din păcate. Omul are talentul de a "uita" de
promisiunile/înțelegerile făcute.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totuși, aș vrea să "păstrez" acest loc de parcare, sunt dispus să scad o sumă consistentă din prețul de achiziție,

Dv ati achizitionat strict bun imobil,nu detineti calitatea de proprietar asupra locului de parcare
Nu detineti temei legal sa "pastrati"locul de parcare la instrainarea bunului imobil proprietate
Și totuși în momentul achiziției imobilului, am primit și "loc de parcare". Acestea sun trasate și numerotate/nr apartament încă de la finalizarea complexului.

Voi vedea cum voi face ca să pot parca liniștit pe acel loc și după vânzare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, nu puteti scrie nimic pe nicaieri si nu va puteti rezerva nimic, intrucat nu aveti nicio calitate asupra locului de parcare. Doar il folositi asa, fara forme legale si atat.
Si tot asa, fara forme legale, la intelegere il va folosi si cumparatorul.
Daca "uita"...nasol! Ghinion de nesansa. O sa parcati masina in alta parte.

Alte discuții în legătură

Locuri de parcare pt vizitatori - trecerea lor de la dezvoltator la noii proprietari Kirkland Kirkland Buna ziua. Am cumparat un apartament plus un loc de parcare intr-un bloc nou. Dezvoltatorul a prevazut cate un loc de parcare pentru fiecare apartament, plus 5 ... (vezi toată discuția)
Situatie legala terase blocuri la parter? catalinionut22 catalinionut22 Buna ziua, Am vazut multe apartamente noi de vanzare care la parter au o terasa (20-30mp). La multe din ele am vazut ca aceste terase nu sunt incluse pe ... (vezi toată discuția)
Nelamurire loc de parcare imobil nou construit psyche383 psyche383 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament intr-un imobil nou construit pentru care am negociat un pret de X Euro, pret care include si un loc de ... (vezi toată discuția)