avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! În casa părintească nu mai locuiește ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! În casa părintească nu mai locuiește nimeni de ...

Bună ziua!
În casa părintească nu mai locuiește nimeni de vreo 4 ani, părinții fiind decedați. Din motive obiective, moștenirea nu a putut fi dezbătută încă. Fiind una dintre moștenitori, mă ocup totuși de întreținerea casei, deși nu locuiesc în localitatea în care este situată. Proprietatea este delimitată la stânga și la dreapta cu gard din șipcă de scândură ( primul sfert din lungimea gardului) și plasă de sârmă ( in restul gardului) , ambele fără soclu din beton, doar înfipte în pământ și susținute de stâlpi de beton. Din ce știu de la părinți, gardul a fost construit și cu contribuiția egală a vecinilor laterali.
În partea de nord gardul vechi a fost reconstruit de primărie, din fondurile ei, cu zid de cărămidă, deoarece era gard comun cu Casa de cultură din comună.
Anul acesta vecinul din dreapta a tăiat plasa de la jumătate, singura explicație pe care mi- a dat-o a fost că jumătate din gard este a lui, pt că a contribuit financiar la construirea lui și prin urmare face ce vrea cu partea lui. Am văzut semne clare că de fapt prin acea zonă intra în curtea mea ( am gasit cenușa de foc în grădină, exact in dreptul zonei cu gardul tăiat, sticle goale de băutură, pachete goale de țigări), motiv pentru care l- am somat verbal să readucă gardul la starea la care era, altfel îl reclam pt tulburare de posesie. Recent, am găsit zona cu plasa tăiată completată cu o bucată de plasă de altă calitate si alt model, dar este prinsă astfel încăt se poate îndepărta cu ușurință și poate avea acces în curte.
Vecinul din stănga a sprijinit de gardul comun de plasă tot molozul rămas de la ce- și construiește el, astfel încât stâlpii de suștinere precum și plasa nu mai stau drept, ci s- au înclinat mult înspre curtea mea, plasa fiind deformată de la greutatea molozului.
Peste gardul din spatele curții, cel facut din zid de primărie, sar adolescenți și petrec în curte.
Nu doresc să intru în conflicte și nici în procese cu vecinii, ci doresc să- mi protejez ingrădirea proprietății prin înlocuirea gardului existent, la stânga și la dreapta, cu panouri de gard bordurat zincat, care să fie infipt în pământ și susținut de stălpii de beton existenți, iar gardul construit de primărie să- l înalț cu cățiva cm de plasă de sărmă ghimpată, pt a nu mai avea acces nimeni în curtea mea prin acea zonă. Toate acestea doresc să le susțin doar eu financiar.
Intrebarea mea este: ce demersuri legale trebuie să fac pentru a putea să înlocuiesc gardul, așa cum am menționat mai sus? Aș dori să-mi indicați și cadrul legislativ care-mi permite să fac această schimbare.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:59, 8 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pot executa fără autorizaţie de construire/desfiinţare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, cu excepţia cazurilor în care acestea se execută la categoriile de construcţii prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b):
a) reparaţii la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;


Cum dv intentionati inlocuirea gardului actual edificat din șipcă de scândură ( primul sfert din lungimea gardului) și plasă de sârmă ,cu panouri de gard bordurat zincat, ,respectiv schimbati forma si materialele din care se executa,aveti nevoie de autorizatie de construire de la primaria teritoriala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restaurare gard Danmorar82 Danmorar82 Buna ziua, In jurul blocului nostru avem un gard cu fundatie de beton si plasa de sarma care are nevoie de restaurare. Suntem o asociatie de proprietari si ... (vezi toată discuția)
Stalp de colt impins de vecin SANTIER SANTIER Buna ziua! Am construit un gard din teava rectangulara introdusa in beton pana la fata pamantului si apoi am aplicat plasa fi 4 cu ochiuri de 10 x 10 cm ... (vezi toată discuția)
Am cumparat anul trecut in vara un teren si as vrea sa il imprejmuiesc ... Flavius900 Flavius900 Am cumparat anul trecut in vara un teren si as vrea sa il imprejmuiesc cu plasa de sarma(stalpi de metal infipti in pamant de care sa leg plasa de sarma. Am ... (vezi toată discuția)