avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua! Exista posibilitatea contestării deciziei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua! Exista posibilitatea contestării deciziei de renunțare ...

Bună ziua!
Exista posibilitatea contestării deciziei de renunțare la urmărirea penala a persoanei împotriva căreia am depus o plângere pentru loviri si alte violente?
În dosar exista și probe video care arata exact cele întâmplate.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 10:19, 18 Mai 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Potrivit art. 318 alin. alin. (12) - (16) Cod procedură penală:
(12) Ordonanța prin care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, verificată potrivit alin. (10), se comunică în copie, după caz, persoanei care a făcut sesizarea, părților, suspectului, persoanei vătămate și altor persoane interesate și se transmite, spre confirmare, în termen de 10 zile de la data la care a fost emisă, judecătorului de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni, potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.

(13) Judecătorul de cameră preliminară stabilește termenul de soluționare și dispune citarea persoanelor prevăzute la alin. (12).

(14) Judecătorul de cameră preliminară hotărăște prin încheiere motivată, în camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevăzute la alin. (12), precum și cu participarea procurorului, asupra legalității și temeiniciei soluției de renunțare la urmărirea penală. Neprezentarea persoanelor legal citate nu împiedică soluționarea cererii de confirmare.

(15) Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea și temeinicia soluției de renunțare la urmărirea penală pe baza lucrărilor și a materialului din dosarul de urmărire penală și a înscrisurilor noi prezentate și, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror. În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară:a) desființează soluția de renunțare la urmărire penală și trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mișcare acțiunea penală și a completa urmărirea penală;b) desființează soluția de renunțare la urmărirea penală și dispune clasarea.
(16) Încheierea prin care s-a pronunțat una dintre soluțiile prevăzute la alin. (15) este definitivă. În cazul în care judecătorul a respins cererea de confirmare a soluției de renunțare la urmărirea penală, o nouă renunțare nu mai poate fi dispusă, indiferent de motivul invocat.


Conform acestor dispoziții legale aveți posibilitatea să criticați ordonanța de renunțare la urmărire penală în fața judecătorului de cameră preliminară.

Dacă judecătorul de cameră preliminară s-a pronunțat cu privire la cererea de confirmare a renunțării la urmărire penală - nu există posibilitatea legală de a ataca încheierea judecătorului de cameră preliminară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducere fara permis Cristina Lum Cristina Lum Buna ziua! In urma cu cateva luni am fost surprinsa la volanul unei masini, neavand carnet de conducere. Nu am antecedente penale. Am condus pe o portiune de ... (vezi toată discuția)
Prins cu marijuana Asdfgh75 Asdfgh75 Salut! Vara trecuta in urma unui control s au găsit asupra mea 2.9 grame de marijuana. In acest timp am fost urmărit penal, chemat la sediul diicot pentru ... (vezi toată discuția)
Detinere cannabis si ecstasy (minor) pajiste pajiste Am 17 ani, am fost prins pe strada in miezul noptii cu o cantitate mica de cannabis si o pastila ecstasy, pe care le-am aratat de buna voie jandarmilor. M-au ... (vezi toată discuția)