avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detinere cannabis si ecstasy (minor)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detinere cannabis si ecstasy (minor)

Am 17 ani, am fost prins pe strada in miezul noptii cu o cantitate mica de cannabis si o pastila ecstasy, pe care le-am aratat de buna voie jandarmilor. M-au dus la sectie unde au scris citatia si am semnat-o. Am fost sincer, am cooperat si l-am descris fizic pe un baiat drept sursa. Ce urmeaza si cum sa ma pregatesc? Care sunt sansele sa se renunte la urmarirea penala si sa nu fie implicati parintii sau un avocat?
Fiind minor, daca nu va angajati avocat, o sa primiti avocat din oficiu.
Daca va aparati corespunzator, sunt sanse sa primiti o solutie de renuntare la up.
Din cate stiu voi primi o citatie acasa, urmand ulterior sa merg la DIICOT si sa mai dau o data declaratie, aici neavand nevoie de avocat, este adevarat?
O sa primiti avocat din oficiu daca nu va angajati, v-am spus.
Potrivit art 318 al.12 n. C.proc.pen. si urm. ordonanta se trimite la instanta si aceasta trebuie sa verifice legalitatea si temeinicia ordonantei de renuntare la urmarirea penala, putand pronunta una din solutiile pe care le lecturati in textul de lege.
Aveti mai jos procedura:

Art. 318. Renuntarea la urmarirea penala
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand constata ca nu exista un interes public in urmarirea faptei.
................................................................
(12) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala, verificata potrivit alin. (10), se comunica in copie, dupa caz, persoanei care a facut sesizarea, partilor, suspectului, persoanei vatamate si altor persoane interesate si se transmite, spre confirmare, in termen de 10 zile de la data la care a fost emisa, judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.

(13) Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare si dispune citarea persoanelor prevazute la alin. (12).

(14) Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevazute la alin. (12), precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala. Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica solutionarea cererii de confirmare.

(15) Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:
a) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarire penala si trimite cauza la procuror pentru a incepe sau a completa urmarirea penala ori, dupa caz, pentru a pune in miscare actiunea penala si a completa urmarirea penala;
b) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarirea penala si dispune clasarea.

(16) Incheierea prin care s-a pronuntat una dintre solutiile prevazute la alin. (15) este definitiva. In cazul in care judecatorul a respins cererea de confirmare a solutiei de renuntare la urmarirea penala, o noua renuntare nu mai poate fi dispusa, indiferent de motivul invocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prins cu marijuana Asdfgh75 Asdfgh75 Salut! Vara trecuta in urma unui control s au găsit asupra mea 2.9 grame de marijuana. In acest timp am fost urmărit penal, chemat la sediul diicot pentru ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Cristina Lum Cristina Lum Buna ziua! In urma cu cateva luni am fost surprinsa la volanul unei masini, neavand carnet de conducere. Nu am antecedente penale. Am condus pe o portiune de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! exista posibilitatea contestării deciziei de renunțare ... Tutu879 Tutu879 Bună ziua! Exista posibilitatea contestării deciziei de renunțare la urmărirea penala a persoanei împotriva căreia am depus o plângere pentru loviri si ... (vezi toată discuția)