avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detectoarele de gaze wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detectoarele de gaze wireless

Bună ziua,
Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2023
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: rain4est , utilizator 14:09, 18 Iulie 2023
Detectoarele de gaze sunt obligatorii in apartamentele si spatiile interioare in care exista o centrala termica, un aragaz sau orice alt dispozitiv conectat la reteaua de gaze naturale si daca aceste spatii au montate geamuri termopan.
Legiuitorul a impus termen limita 31.12.2023 pentru instalat apometre tehnologie noua cu citire la distanta,nu a impus termen instalare detectoare de gaze wireless
Hotararea instalarii de detectoare de gaz wireless apartne membrilor proprietari si poate fi adoptata de catre adunarea generala
Ne puteti spune si care sunt legile actualizate care stipuleaza concret detaliile referitoare la detectoare si asociatiile de proprietari, va rog? Instalatorii insista ca trebuie puse detectoare wifi, iar ANRE nu se grabeste sa ne raspunda cu explicatii despre obligativitatea sau lipsa acesteia privitor al tipul concret de detectoare.

Personal fac parte dintr-o asociatie de proprietari care are deja detectoare si pe instalatiile vechi, dar si pe holul blocului, cat si inainte de fiecare contor individual pentru apartamentele contorizate. Cu toate acestea ni se explica de catre instalatori doar faptul ca in cazul unui incident la un apartament (nu pe sala blocului) se opreste gazul individual la apartamentul afectat, dar nu si pe coloanele principale. Cata vreme povestea lor are sens logic, ne este imposibil sa gasim legislatia in materie ca sa putem sa lamurim toti locatarii despre termenii si obligatiile legale in viguare.

Multumesc frumos.
iucas a scris:


Cu toate acestea ni se explica de catre instalatori doar faptul ca in cazul unui incident la un apartament (nu pe sala blocului) se opreste gazul individual la apartamentul afectat, dar nu si pe coloanele principale. Cata vreme povestea lor are sens logic [...]

Păi unde este sensul logic ? Intr-un apartament are loc un incident, senzorul simte și declanșează protecția, adică închide gazul pe instalația individuală a proprietarului respectiv. Perfect, a izolat instalația cu problemă. Ce e în neregulă, de ce trebuie închis gazul pe coloana principală de unde se alimentează toți ?

Coloana de pe casa scării e protejata printr-un sistem de senzori care detectează pericolul pe casa scării, electroventilul care va lucra trebuie sa fie în afara, ca să izoleze acel spațiu.

Nu am găsit nicăieri obligativitatea unui sistem wireless, e exact ca la apometrele wireless, nici alea nu sunt obligatorii, dar toți instalatorii de astfel de echipamente scriu pe site-urile lor ca sunt. :)
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2023
latka, moderator
Pentru asta am cerut, daca stie cineva dintre voi care-s legile unde sunt mentionate detaliile clare despre ce-i obligatoriu vis-a-vis de detectoarele de gaz.

Altfel, pesonal, gasesc ca exista logica. Faptul ca detectorul imi inchide mie, individual, gazul nu inseamna ca problema este rezolvata si pericolul inlaturat. Nu vreau sa fac un roman aici, insa cred ca exista cazuri in care este preferabil sa poti apela si la aceasta solutie, in care gazul a fost oprit pentru toata instalatia, in ideea de a preveni probleme mai setioase decat scapari de gaze la un singur locatar. Totusi, nu-s expert in gaze si toata problematica, deci este posibil sa gresesc...

Revin totusi cu rugamitnea, daca se poate, sa-mi dati o lista cu legile care acopera acest subiect.

Multumesc frumos.
Faptul ca detectorul din apartamentul dvs. , acolo unde e problema, inchide alimentarea cu gaz a instalatiei din apartamentul dvs. este foarte corect. De ce ar trebui sa inchida si la altii, daca la ei in apartament nu-s probleme ??? Nu e o chestiune tehnica, ci de logica.

In ceea ce priveste normele tehnice ANRE, pe gaz, poftiti link-ul :
[ link extern ] /

Avem rugamintea sa ne anuntati si pe noi , cind gasiti ceva despre detectoarele wirelees, pentru gaz.

iucas a scris:

Altfel, pesonal, gasesc ca exista logica. Faptul ca detectorul imi inchide mie, individual, gazul nu inseamna ca problema este rezolvata si pericolul inlaturat.

Revin totusi cu rugamitnea, daca se poate, sa-mi dati o lista cu legile care acopera acest subiect.
Multumesc frumos.

Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2023
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz Lcazacu Lcazacu Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator ... (vezi toată discuția)