avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detectoarele de gaze wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detectoarele de gaze wireless

Bună ziua,
Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2023
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: rain4est , utilizator 14:09, 18 Iulie 2023
In primul rand multumesc frumos pentru linkul catre ANRE. :)

In al doilea rand, fara vreo dorinta de a supara vreun moderator sau admin, strict ca o clarificare a ideii emise de mine mai sus: posibil sa nu aiba sens in mod universal, insa in cazul nostru, prin natura instalatiei vechi de gaze, cand ni s-a montat teava noua, contorizata individual, nu a fost posibila eliminarea celei vechi (pentru ca unii vecini inca se folosesc de aceasta). Prin urmare, daca la mine in apartament se produce o scurgere de gaze, chit ca electrovalva imi opreste mie gazul de la contor inspre punctul de consum, eu raman cu o teava presurizata, in care am gaz, in proximitatea celei oprite de electrovalva, iar in "situatia improbabila" a unui incendiu aparut accidental in spatiul meu, este posibil sa afectez si restul blocului prin teava comuna veche. Nu am dormit de peste 24h, dar sper sa aiba sens ce am explicat mai sus.

In mintea mea are (oricat de absurd poate sa sune) sens, pentru ca daca are sens sa opresc teava mea de consum cu electrovalva, ca sa nu avem explozii de proportii, probabil as vrea sa o opresc si pe cea istorica (adica si pentru restul de locatari), chit ca nu o folosesc, dar produce acelasi pericol ca si cea noua, in contextul local.

Multumesc frumos.
Ok, nu vreau sa intru mai departe in discutii tehnice, despre cum se face aprinderea, care e treaba cu al doilea senzor in casa, etc, nu ma supar, nu ma deranjati.
[ link extern ]

Cert e doar un lucru, eu personal nu am gasit nici o norma tehnica sa impuna detector cu sistem wireless. Instalatorii trebuie sa gaseasca alta poveste.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2023
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Asociatia noastra este pe punctul de a monta detectoare de gaze, cele existente fiind iesite din garantie, asa ca am purcesla strangerea de oferte de pret . Nici noi nu am identificat vreun articol in ordinele ANRE ( 89/2018 si 2/2023) care sa faca referire expresa la wireless , dar costatam ca nicio firma autorizata nu mai monteaza detectoare cu electrovalva pe teava individuala de gaz, pe motiv ca raman fara licenta . Explicatia ar fi ca cineva destept din ANRE s-a gandit ca electrovalva actionata electric pe teava, reprezinta pericol de explozie si ca ar fi necesar sa fie gazul intrerupt la intrarea in bloc . Uimitor, nu ?
Inca ceva ... nu veti gasi nicaieri termenul "wireless" fiindca exista si varianta cu fir, adica detector individual si un fir care iese din casa si merge pana la electrovana exterioara . E o varianta desigur mai ieftina dar cu deranj mai mare , in plus , nu mai vezi apartamentul unde s-a produs avaria , neavand afisaj electronic .
Ultima modificare: Marți, 18 Iulie 2023
rain4est, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am instalație de gaz separată de a vecinilor, dar instalația lor îmi tranzitează bucătăria sunt obligat să-mi montez un al doilea detector? somnu somnu Buna ziua, Locuiesc la bloc si am o instalatie separata de gaz fata de acesta. Pe instalatia mea am montat senzor de gaz si electrovalva in apartament si ... (vezi toată discuția)
O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz Lcazacu Lcazacu Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator ... (vezi toată discuția)