avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... In ce conditii o persoana fizica poate primi legal ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash?

(ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu fiscul in caz ca cineva face o sesizare?
Ultima modificare: Marți, 1 August 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:46, 8 Martie 2024
donatia este un act gratuit, care nu implica o contraprestatie.
daca organizati cursuri inseamna ca prestati un serviciu si banii primiti reprezinta plata acestuia.
Romibaro, e foarte corect, insa exista o gramada de evenimente unde scrie "donatia minima: x lei" sau "donatie recomandata: x lei". Bineinteles daca cineva nu doreste sa faca donatia respectiva, poate sa n-o faca, dar in acest context am nevoie de sfaturi dpdv legal.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
donatia este prin definitie un soi de cadou, adica e fara contraprestatie materiala, adica cel care primeste donatia nu trebuie sa ii dea ceva material in schimb - bucuri, servicii - donatorului si in principiu nici unor terti. Daca cumva i se cere sa faca ceva anume pentru sine sau altul, e "donatie cu sarcina" si partea din donatie care e grevata de acea sarcina de fapt nu mai are regim propriu-zis de donatie, ca prin definitie contractul de donatie e un contract unilateral, adica numai donatorul isi asuma obligatii, pe cand pe partea de donatie care e grevata de o sarcina, donatarul are obligatia indeplinirii ei deci corect donatie e doar partea care nu e afectata de acea sarcina. Daca sarcina acopera toata suma donata sau toata valoarea bunurilor materiale sau altor valori patirmoniale donate, de fapt nu mai de deloc donatie. Prin urmare daca o persoana fizica primeste donatii ( indiferent ca sunt in bani sau in bunuri materiale, si daca sunt in bani, indiferent ca sunt cash sau prin virament in cont sau in alta forma ) pentru ca ea sa organizeze cursuri, workshop-uri, evenimente.... este evident ca NU este de fapt donatie, si ca e o flagranta incalcare a legii care nu doar ca ANAF-ul daca si cand o va depista va obliga persoana sa sa plateasca din urma toate taxele si impozitele aferente - si in functie de cat de repetitiv / sistematic a fost acea activitate sa il si inregistreze fiscal din oficiu etc. si sa impuna si plata accesoriilor ( penalitati si majorari de intarziere) ... dar s-ar putea sa se si aleaga cu dosar penal pentru evaziune fiscala.... ca e greu de sustinut ca daca primesti "donatii" in schimbul prestarii unor servicii tu, persoana fizica, ai chiar crezut sincer ca era "donatie" si deci nu ai realizat ca faci evaziune fiscala....

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ORICE eveniment la care organizatorul scrie sau spune public ca "donatia minim X lei" ar trebui sa atraga sactiunile fiscale plus dosar penal de evaziune fiscala pentru organizator, ca in opinia mea asa un anunt este un autodenunt penal....
Va multumesc frumos pentru opinie

Alte discuții în legătură

Ong cu activitate religioasa. a_santejudean a_santejudean Buna ziua. Suntem un ONG cu activitate religioasa (trimitere misionari in alte tari). Misionarii sunt angajati la ONG. Pentru ei primim donatii de la biserici ... (vezi toată discuția)
Cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor. Alexutu123 Alexutu123 Daca cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor pe care le public, aceasta este o masca pentru o activitate independenta? Doresc bani pentru mine ca ... (vezi toată discuția)
Donatie din crowdfunding clarax clarax Nu stiu cate persoane cunosc conceptul de Crowdfunding, dar pe scurt: eu propun un proiect cu tricouri deosebite, persoane fizice doneaza bani pentru ca eu sa ... (vezi toată discuția)