avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata nedatorata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata nedatorata

Am platit 450 de lei in contul unei persoane fizice care este coordonator al unui ONG care organizeaza conferinte, cu scopul de a participa la acea conferinta. Suma de bani era ceruta nu ca taxa de participare ci ca o forma de cofinantare fiind ceruta tuturot celor care doreau sa participe la conferinta.
La cateva zile dupa efectuarea platii (si la mai mult de o luna inainte de conferinta) am anuntat organizatorii ca nu mai pot sa particip si ca doresc sa mi se restituie banii. Dupa plata banilor ar fi urmat sa mai indeplinesc inca doua formalitati fara de care nu era permisa participarea (trimiterea unei fise cu scrisoare de motivatie si o declaratie), insa anuntul meu de a ma retrage a fost anterior datei la care ar fi fost necesara realizarea acestor formalitati. Practic, nu a existat niciun contract, discutiile s-au purtat doar prin email si singurul document existent este chitanta emisa de banca care arata efectuarea platii acelei sume de bani. Organizatorii nu au prestat niciun serviciu in schimbul acelor bani pana la data la care i-am notificat cu privire la decizia mea de a nu mai participa la evenimentul organizat de ei. Organizatorii nu au oferit nicio dovada ca suma de bani ar fi fost transferata intr-un alt cont pana la data la care am cerut sa imi fie restituita si au refuzat sa imi restituie banii fara sa ofere un temei legal pentru care refuza sa imi restituie banii.
Avand in vedere ca nu a existat niciun contract, poate fi considerata solicitarea mea ca o rezolutiune/revocare? Pot obtine suma in instanta invocand "plata nedatorata"?
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
andreisoros, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 22:38, 17 Septembrie 2016
andreisoros a scris:
Practic, nu a existat niciun contract, discutiile s-au purtat doar prin email ...

Practic, contractul exista si a fost incheiat prin simplul acord de vointa al partilor (daca legea nu cere forma scrisa simpla sau alta forma). Mai departe, nu stim care a fost discutia cu privire la bani, riscul neparticiparii la conferinta, alte drepturi si obligatii, s.a.m.d.

Cat priveste Plata nedatorata, apreciez ca nu este incidenta aceasta institutie, daca plata s-a facut cu titlu de liberalitate, si asa pare ca reiese din ce ati scris - Suma de bani era ceruta nu ca taxa de participare ci ca o forma de cofinantare ... - depinde cum v-ati inteles.
Da, ma refeream la faptul ca a lipsit contractul in forma scrisa. Si nu a fost specificat in nicio discutie cui revine riscul neparticiparii la conferinta. Nici pe siteul de promovare a evenimentului nu am gasit prevederi referitoare la aspecte de ordin juridic. Singurele informatii de pe site se refereau strict la detalii despre eveniment si faptul ca este obligatorie plata unei "cofinantari". Discutiile prin email pot duce la interpretarea ca ar fi o donatie atat timp cat nu se indeplineste cerinta formei autentice? Poate fi considerata plata facuta la banca pe numele respectivei persoane ca fiind un dar manual? Ar avea relevanta daca plata s-a facut in contul unei persoane fizice si nu in contul ONG-ului respectiv?
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
andreisoros, utilizator
andreisoros a scris:
Da, ma refeream la faptul ca a lipsit contractul in forma scrisa. Si nu a fost specificat in nicio discutie cui revine riscul neparticiparii la conferinta.

Deci contractul exista, caci din contract s-a nascut raportul juridic existent intre parti, si apoi discutia asta.
Daca contractul nu a fost foarte explicit, si daca partile nu se inteleg amiabil, atunci interpretarea clauzelor contractului le va face instanta de judecata.
Ce si cum va interpreta instanta nu stiu, insa este clar ca sarcina probei revine reclamantului.


andreisoros a scris:
Discutiile prin email pot duce la interpretarea ca ar fi o donatie atat timp cat nu se indeplineste cerinta formei autentice? Poate fi considerata plata facuta la banca pe numele respectivei persoane ca fiind un dar manual?

Asa cum probabil ati citit si dvs. in Codul civil, ce este sub 25000 lei, poate face obiectul unui dar manual si nu este supus formei inscrisului autentic.


andreisoros a scris:
Ar avea relevanta daca plata s-a facut in contul unei persoane fizice si nu in contul ONG-ului respectiv?

Din punctul meu de vedere, nu ar avea relevanta, insa nu vreau sa va descurajez in demersul dvs de a vi se face dreptate.
Ar fi interesant sa ne spuneti daca a mai avut loc acea conferinta; pentru ca daca nu a avut loc, parerea mea e ca va aflati in fata infractiunii de inselaciune. Mai ales ca nu e normal sa vi se solicite banii in contul unei persoane fizice. Era clar ca "ONG"-ul e de fapt o activitate economica de organizare evenimente si pur si simplu se face evaziune fiscala.
Daca evenimentul a avut loc cu un numar suficient de participanti (adica s-au putut acoperi lejer cheltuielile si fara banii dvs) atunci refuzul de returnare nu se justifica.
Cred ca sarcina probei cade intr-adevar pe reclamant, dar nu chiar in totalitate: puteti cere "ONG"-ului sa demonstreze ca s-au efectuat cheltuielile necesare si pentru participarea dvs, dar ca dvs nu v-ati prezentat (adica ati avut totusi loc rezervat). In lipsa acestei probe, e clar inselaciune. Poate fi si un abuz de incredere.
PS Banii nu pot fi considerati donatie sub nicio forma din cel putin 2 motive: i-ati virat unei persoane fizice si nu s-a incheiat contract legal de donatie sau sponsorizare asa cum cere legea (pe ONG).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? danutza33 danutza33 In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? (ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu ... (vezi toată discuția)
Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)
Donatie online ong TMarin TMarin Buna ziua, daca un ONG are un website prin care este posibila plata online a donatiilor de catre persoane fizice (printr-un procesator de plati sau direct ... (vezi toată discuția)