avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG cu activitate religioasa.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG cu activitate religioasa.

Buna ziua.
Suntem un ONG cu activitate religioasa (trimitere misionari in alte tari). Misionarii sunt angajati la ONG. Pentru ei primim donatii de la biserici si persoane fizice, donatii pe care le trimitem apoi in contul lor personal, pe baza unui contract de donatie. Exista riscul ca aceste donatii sa fie reclasificate ca beneficii?
Va multumim.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:55, 1 Iulie 2021
In opinia mea da, daca faci donatii unei persoane care iti este salariat si donatia respectiva nu are o destinatie in mod evident total diferita de domeniul in care activeaza persoana care iti este angajat, e nu doar posibil ci chiar foarte probabila o recalificare fiscala a acelor sume ca fiind de natura salariala si asta inseamna nu doar sume mari de achitat retroactiv pe toata perioada de prescriptie, ci chiar si risc de dosar penal de evaziune fiscala. O donatie este prin definitie un act cu titlu gratuit, ce nu presupune vreo contraprestatie materiala. Deci ar putea fi eventual in regula daca primeste donatie de exemplu pentru a plati tratamentul medical scump al copiluli sau grav bolnav, dar nicidecum pentru a isi acoperi cheltuielile pe care le presupune activitatea sa profesionala cum e in cazul acesta activitatea de misionar pe care o face ca salariat al organizatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? danutza33 danutza33 In ce conditii o persoana fizica poate primi legal donatii cash? (ex: pt organizarea cursuri, workshop-uri, evenimente) - si fara a aparea probleme cu ... (vezi toată discuția)
Cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor. Alexutu123 Alexutu123 Daca cer bani sub forma de donatii cititorilor articolelor pe care le public, aceasta este o masca pentru o activitate independenta? Doresc bani pentru mine ca ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese ong ? Catalin_2020 Catalin_2020 Un agent economic directioneaza 20% din impozitul pe profit catre un ONG pe partea de mediu. ONG-ul presteaza servicii de mediu catre acel agent economic, ... (vezi toată discuția)