avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drugtest, mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drugtest, mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat ...

Drugtest, mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat si verificat metrologic?

Potrivit art. 6 -OUG 195/2002
19. mijloc tehnic certificat - dispozitivul care dovedește consumul de substanțe psihoactive ori prezența în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație;
20. mijloc tehnic omologat și verificat metrologic - dispozitivul care stabilește concentrația de alcool în aerul expirat ori destinat măsurării vitezei;

In conditiile in care in urma unui test alcoltest si/sau drugtest se intocmeste dosar penal in baza art. 336 alin. (1) si (2), se pun intrebarile:
1. alcooltestul su drugtestul trebuie sa fie omologate sau nu?
2. trebuie sa fie verificate metrologic sau nu?
3. care este legislatia rutiera in baza careia se efectueaza drugtestul? In OUG 195/2002 (R) nu se precizeaza nimic.

Si atunci in ce baza legala se efectueaza testarile antidrog conducatorilor auto in conditiile in care in Codul rutier nu se precizeaza nimic despre modalitatea de testare?

In cazul procesului ce documente prezinta parchetul si/sau politia care sa dovedeasca ca drugtestul era omologat, verificat, calibrat, astfel incat sa nu existe niciun dubiu ca aparatul utilizat si operatorul indeplineau conditiile legale pentru testare?

In conditiile in care aparatul nu este omologat, verificat, calibrat, operatorul nu este calificat si autorizat sa efectueze testul, conducatorul auto este condus la INML sa fie testat iar daca refuza i se intocmeste alt dosar penal pentru refuz de prelevare mostre biologice.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:57, 4 Septembrie 2023
In DEX
certificat, certificate, substantiv neutru
1. Act oficial prin care se confirmă exactitatea unui fapt, autenticitatea unui înscris sau în care se atestă o anumită calitate, în vederea valorificării unor drepturi.
sinonime: atestat
Despre mijloc tehnic omologat si verificat metrologic gasiti informatii utile aici: [ link extern ] /
Gasiti informatii utile despre subiect si aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Gasiti informatii utile despre subiect si aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...


Dle Popa, multumesc pentru topicul deschis chiar de mine cu 6 ani in urma, am uitat de el, cred ca este de actualitate. O sa recitesc toate comentariile,

Din comentariile aparute in urma mediatizarii cazului de la 2 mai a aparut o informatie potrivit careia operatorul aparatului trebuie sa detina o autorizatie/atestat, o dovada a faptului ca este autorizat sa utilizeze aparatul conform instructiunilor producatorului.

In schimb nu se precizeaza nimic despre aparat, daca trebuie verificat metrologic, calibrat sau altfel de testare care sa demonstreze ca rezultatul este conform.

S-a dovedit ca aceste aparate dau frecvent rezultate fals-pozitive si astfel se ajunge la IML unde se preleveaza mostre biologice din sange si urina.

Prin conducerea conducatorului auto la o unitate sanitara in baza unui rezultat fals-pozitiv, in opinia mea este o incalcare a drepturilor constiturionale, poate este mult spus dar atata timp cat nu exista o testare initiala care sa demonstreze fara niciun dubiu consumul de alcool sau alte substante,

Altfel, un conducator auto poate fi dus la spital sa ii fie prelevate mostre biologice numai pe baza simturilor politistului, l-a "mirosit" ca a baut/consumat substante, si nu mai sunt necesare mijloace tehnie omologate sau calibrate.
Politistul este examinat medical de medicina muncii anual, sa i se scrie in fisa de aptitudini "Apt pentru detectare alcool si droguri" si politia nu mai trebuie sa cheltuie banie pe detectoare, isi pot cumpara mai multe BMWuri.
Din experienta proprie (cu explozimetre, sonometre, etc.) va spun ca genul acesta de aparate sunt insotite la livrare de catre declaratie de conformitate, certificat de calitate, carte tehnica, instructiuni de utilizare (emise de producator), in limba producatorului si traduse in limba romana. Indicatiile producatorului sunt legate de verificarea metrologica, periodic (se mentioneaza perioada). In legislatie nu este mentionat autorizatie emisa de un organism anume sau o atestare anume.
In practica, lucratorii cu acest gen de aparatura sunt nominalizati prin decizia angajatorului si instruiti periodic, in cadrul instructajului ssm. Anual sunt testati in cadrul testarii ssm si cu prevederi din instructiunile proprii referitoare la aparatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)