avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Conducere fara permis
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Conducere fara permis

Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum laturalnic)..in timpul acesta o masina de politie l-a oprit si l-au luat la prelevare sange...el consumand 4 beri si neavand permis de conducere.Precizez ca este la prima abatere.ce putem face?angajam un avocat?Am inteles ca i s-a intocmit dosar penal...Ajutoor!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:29, 7 August 2018
Daca era pe un drum public se face dosar penal automat. Normal ca va trebuie avocat...
Era politia locala sau politia rutiera?
L-au pus sa sufle in etilotest inainte de a-l duce la prelevare de sange?
Drumul era public (asfaltat) sau era pe langa vreo padure (drum forestier, de tara,...)?
Era zona amenajata pentru circulatia masinilor?

Este recomandat sa apelati la un avocat, functie de imprejurarile depistarii in trafic, concentratia alcoolului in sange, etc. exista mai multe variante.
Da a suflat in fiola inainte...este un drum tehnologic care duce spre un baraj...langa este apa curgatoare...
Aflati statutul juridic al drumului respectiv (de la primarie sau alta autoritate din zona, ocol silvic, etc.).
Daca nu este drum public nu se aplica prevederile codului rutier si scapa., mai ales daca nu s-a intamplat nimic deosebit, victime, etc..
La intrare pe drum era vreun indicator sau bariera care sa indice accesul interzis?
Era politia locala sau rutiera? Politia locala nu are atributii in testarea alcoolemiei cu alcooltestul.
Pe de alta parte trebuie cerut buletinul de verificare metrologica al alcooltestului, prelevarea de mostre biologice in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange se face numai in cazul in care testarea concentratiei de alcool in aerul expirat a fost efectuata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si nu cu unul certificat.

art.88-OUG 195
(3) Stabilirea prezentei alcoolului in aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei in organism a unor substante psihoactive se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.
(4) Stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat se face de catre politia rutiera, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata de politistul rutier cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, ii poate solicita acestuia sa i se recolteze mostre biologice in cadrul unitatilor sau institutiilor medicale prevazute la alin. (1), in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.
(6) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.

In concluzie, daca mijlocul tehnic nu este verificat metrologic persoana in cauza poate refuza prelevarea de mostre biologice.

In orice caz, este recomandat sa apelati la ajutorul unui avocat.
Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
cyan, moderator
A fost politia locala,nu comunitara din pacate.Drumul noi stim ca este incadrat ca drum tehnologic...asa era in cadastru...dar inca nu suntem siguri.am apelat deja la un avocat...Doamne Ajuta sa fie bine.

Alte discuții în legătură

Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan 0.40g/l dygital2006 dygital2006 Buna ziua. Daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu o informatie, la care din surse multiple nu am gasit nici un rezultat exact. Am fost oprit la un control ... (vezi toată discuția)