Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara,aș dori să știu dacă o persoană încadrată ...

Bună seara,aș dori să știu dacă o persoană încadrată cu gradul 2 de invaliditate cu atrofilie optică poate să aibă însoțitor,persoana in cauza mai vede în proporție de 5%
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 22:38, 20 Decembrie 2023
Pe legea in vigoare astazi ( Legea 263/2010 ) , dar si pe cea care va intra in vigoare la 01.09.2024 ( Legea 360/2023 ) , pensionarii de invaliditate au dreptul la indemnizatie de insotitor ( NU la insotitor ) doar daca sunt incadrati la gradul I de invaliditate . Ar avea nevoie sa-i fie schimbat gradul de invaliditate ( de Comisia de evaluare a capacitatii de munca de pe langa Casa de Pensii ) , daca aceasta asa va considera . Ar mai fi si posibilitatea incadrarii intr-un grad de handicap , de catre Comisia de pe langa AJPIS ( alta decat cea a Casei de Pensii ) . Daca aceasta il va incadra la gradul “ grav cu insotitor “ , ar avea dreptul fie la un insotitor angajat , fie la o indemnizatie egala cu salariul unui insotitor , plus inca niste drepturi banesti si facilitati . Chiar daca e pensionar de invaliditate , poate fi incadrat simultan si in grad de handicap , cele doua nu se exclud , nici nu se conditioneaza reciproc . Dar va trebui sa aleaga de la care din cele doua institutii va solicita indemnizatia de insotitor , daca va fi cazul .
Ultima modificare: Miercuri, 20 Decembrie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.ma puteți ajuta cu un răspuns la întrebarea:când ... dade71 dade71 Buna ziua.Ma puteți ajuta cu un răspuns la întrebarea:când se încasează indemnizația de însoțitor mărită de la 1626 la 1850,de la 1 septembrie,pe ... (vezi toată discuția)
Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană ... nitulescugabrielasimona nitulescugabrielasimona Începând cu 1 ianuarie 2024 cât va fi plata pentru o persoană cu handicap cu însoțitor? Mulțumesc frumos. (vezi toată discuția)
Am primit mai devreme un răspuns ca nu poți beneficia de pensie ... Fratila Tudor Fratila Tudor Am primit mai devreme un răspuns ca nu poți beneficia de pensie de invaliditate și sa fi încadrat și cu handicap,dar din răspunsurile date altor ... (vezi toată discuția)