avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat ...

Duplicat certificat de deces
Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul de deces si toate celelalte acte ale lui si nu doreste sa le dea. Eu pot sa ma deplasez in localitatea in care a decedat fratele mamei sa cer duplicat pentru certificatul de deces.
Am incercat sa facem procura la notar, sa o pot reprezenta pe mama, dar se pare ca nu este posibil pentru ca mama nu are certificatul de nastere al fratelui decedat, prin care sa dovedeasca ca ea este sora. Cum putem totusi obtine acest duplicat care este necesar pentru ca mama sa poata accepta in termen mostenirea dupa frate (necasatorit, fara copii)? Daca o ruda a unui decedat tine documentele ceilalti sunt in imposibilitatea de a accepta o mostenire? Trebuie mers in instanta doar pentru asta? Mama vrea doar sa faca acceptarea pentru ca la o eventuala deschidere a succesiunii de catre celalalt frate aceasta sa fie gasita de notar. Nu deschide ea acum succesiune. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 21 Decembrie 2023
Vlad1968, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad1968 , utilizator 15:00, 7 Ianuarie 2024
In situaţia în care au fost pierdute, sustrase, deteriorate sau plastifiate, certificatele de deces se pot elibera la cerere.
Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de deces, la starea civilă a locului de domiciliu sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi de pare aiurea sa ai nevoie de actele decedatului ca să declari ca vrei sa accepți succesiunea .
Ar trebui sa știi datele ca notarul sa ceara extras de stare civila sau ce în trebuie ca să identifice corect decedatului sa nu dai o declaratie aiurea.
(La fel și cu recunoașterea nou născutului, daca știi pe cine recunoști, sa nu iti trebuiască certificatul în original)
În fine, certificatul nu e pierdut ca să scoateti duplicat.
Succesiunea se accepta și tacit, nu e musai sa dea declaratie pt acceptare expresa.
Mama ii poate da mesaje fratelui sa ii dea certificatul sau ca accepta mostenirea sau poate face acte care echivalează cu o acceptare tacita.
Sau poate merge la notarul de pe raza ultimului domiciliu sa demareze acțiunea de dezbatere a succesiunii.
Fragment dintr-o hotarare jud
"Acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită. Acceptarea este tacită atunci când succesibilul face un act pe care nu ar putea să-l facă decât în calitatea sa de moştenitor şi din care rezultă intenţia sa de a accepta moştenirea – art. 689 Cod civil. Recurentul nu a făcut dovada că ar fi făcut acte de conservare, îngrijire, administrare sau dispoziţie asupra averii succesorale, plata taxelor şi impozitelor, folosirea bunurilor succesorale. Nu a făcut dovada cu probe pertinente nici măcar a faptului că a contribuit la cheltuielile de înmormântare a defunctului, dar sub acest aspect este de observat că practica judiciară consideră că aceasta nu are valoarea unei acceptări tacite a moştenirii."

Multumesc pentru mesaj. Si mie mi se pare (inca) ciudat ca nu poti da o declaratie la notar fara aceste acte. E vorba doar de declaratie, nu primeste nimic in urma ei. Am fost la 2 notari si nici unul nu a vrut sa faca procura. Nici sa ia declaratie de acceptare. Am mai citit aici pe forum si spunea cineva de o solicitare/interogare pe care o poate face notarul la starea civila sa ceara informatii despre nastere sau deces. Stiti ceva mai concret? In ce baza? Un alt notar (al treilea) mi-a spus ca se poate scoate duplicat daca o ruda tine certificatul de deces si nu vrea sa il dea celorlalti mostenitori. Voi merge inapoi la el dupa sarbatori, sa vad daca vrea sa faca procura. Acceptare tacita nu poate face, bunurile sunt in alt oras.


”Cererea se depune la starea civilă care are în păstrare actul de deces,” - da, stiu, doar ca mama nu se poate deplasa in localitatea in care a decedat fratele ei, iar mie nu vrea nicun notar sa imi faca procura sa o reprezint, pana nu aduce certificatul de nastere al fratelui (!) ca sa demonstreze ca e sora. Dar la Starea civila nu pot ei verifica daca e sora inainte de a da duplicatul?
Daca primeam certificatul de nastere il primeam si pe cel de deces, nu? Dar celalalt frate nu vrea sa dea niciun act.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2023
Vlad1968, utilizator
Buna seara si La multi ani! Tot nu reusesc sa gasesc o solutie. Poate vede cineva mesajul si stie ceva in plus - nu pot sa cred ca trebuie sa ajungi la instanta ca sa declari ca accepti o mostenire (nu ca sa deschizi succesiunea). Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1.108. -
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.

(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.

De aia zic, mama sa isi faca probe ca a acceptat succesiunea. E de ajuns sa declare in scris ca accepta si sa trimita fratelui

Alte discuții în legătură

Succesiune, nu am actele imobilului din masa succesorala danielstroe danielstroe Buna ziua, Am un var primar care a murit in 2009. Eu sunt singurul mostenitor al lui, a lasat in urma o casa+ teren intr-un sat.... Vreau sa dezbat ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 stare civila / succesiune sch sch 1.Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc pt. a obtine Anexa 24 Stare Civila in vederea dezbaterii ulterioare a succesiunii, si daca aceasta solicitare, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)