avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cetatean roman-american cu domiciliul stabil in SUA ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cetatean roman-american cu domiciliul stabil in SUA ,C.I. provizorie in Romania

Buna , situatia este urmatoare
*cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA
*cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei romana :Carte de Identitate sau pasaport roman.............nu este suficient certificatul de nastere romanaesca
* la Evidenta Populatiei primeste C.I.provizorie cu adresa din Romania .....dar locuieste in continuare in SUA ,in Romania maxim 7 zile / an .
*inchireaza casa pe baza C.I. roman
* nu are alt venit in Romania deci are obligatii la Casa de Asig.de Sanatate ...?
Inrebarea ar fi : Cum se poate dovedi ca domociliaza in SUA ? si este si cetatean roman ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 00:41, 21 Aprilie 2012
In primul rand, persoana trebuie sa detina/obtina acte de stare civila romanesti conforme cu statutul civil actual si numele pe care il poarta in prezent, precum si cod numeric personal (cum este social security number in SUA), daca nu il are inscris in actele de identitate si/sau de stare civila.
Apoi poate solicita un pasaport cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in SUA: [ link extern ]
Dovada domiciliului in SUA o poate face cu pasaportul american sau certificatul de naturalizare si permisul de conducere sau un State ID.

In materie de cetatenie, legea romana este diferita de legea americana. O persoana se poate naste in Romania fara a fi cetatean roman, daca niciunul dintre parinti nu este cetatean roman. De aceea dovada cetateniei romane nu se poate face cu certificatul de nastere.
Multumesc pentru raspuns .
De ce nu ati solicitat eliberarea unui CIP din care sa rezulte domiciliul in SUA si resedinta(un autocolant pe verso-ul CIPului) in Romania si atunci era clar ca e cetatean roman pentru ca altfel nu avea cum sa aiba CIP si are domiciliul in SUA pentru ca i s-ar fi scris pe carte, conf. art.74 si art.75 din HG 1375/2006.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Cred ca nu a putut solicita CIP cu domiciliul in strainatate, deoarece se elibereaza celor care au deja statutul de CRDS. La art. 74 din HG 1375/2006, printre documentele necesare se mentioneaza si pasaportul, aflat in termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean roman domiciliat in strainatate
In cazul de fata, daca avea pasaport CRDS valabil, era clar ca este cetatean roman, nici nu mai avea nevoie de CIP sau altceva. Eu inclin sa cred ca persoana in cauza nu si-a mai reinnoit actele romanesti de la plecarea din Romania si a ramas in evidente cu domiciliul din tara... iar din acest motiv nu a putut obtine decat CIP cu domiciliul in Romania (probabil ca nu detinea nici actele necesare eliberarii unei CI "permanente").
Multumim pt.interes si pt.raspunsuri, da asa este plecat din tara fara ar avea niciodata pasaport romanasc,buletin nu era reinnoit timp de 20 de ani,certificat de casatorie in SUA netranscis .......este in curs de rezolvare ,deci inteleg ca dupa obtinerea CI definitiva se va aplica colant ca este cetatean roman cu domiciliul stabil in SUA ..fiindca aceasta e adevarul,

multumim

Alte discuții în legătură

Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie si actul de identitate in romania adnana1967 adnana1967 Buna ziua. Eu locuiesc in Italia de 10 ani si am dubla cetatenie romana -italiana. Anul acesta imi expira CI in Romania , dar eu nu mai am resedinta in ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in sua implinit 14, acte necesare pt inscriere certificat nastere in ro michelle66 michelle66 Buna Ziua, Copilul meu este nascut in SUA, a implinit deja 14 ani, eu am dubla cetatenie. Vreau sa inregistrez certificatul de nastere in Romania pentru ca ... (vezi toată discuția)