avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... procedura pentru a instaura curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

procedura pentru a instaura curatela

Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:06, 5 Februarie 2024
Procedura este să depuneți cererea și actele medicale la instanța de judecată, la registratură.
Instanța dispune curatela și-l desemnează pe curator., în general pe cel care depune cererea.
Ultima modificare: Vineri, 5 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator
Nu este vorba despre curatela daca diagnosticul e de Alzheimer. In functie de cat de avansata este boala si care este prognosticul se merge pana la instituirea tutelei speciale. Curatela nu este pentru asa ceva.

Ca sa instituiti tutela se face actiune in instanta la judecatoria de la domiciliul persoanei bolnave, cu prezentarea situatiei concrete, a actelor medicale in sustinere, cu aratatrea temeiurilor de drept.

Indicati totodata persoana care va fi numita tutore. Se vor face cercetari de catre Parchet, la solicitarea instantei veti efectua 2 evaluari -una psihologica si iuna psihiatrica - cu specialisti agreati de Ministerul Justitiei. La randul sau tutorele trebuie sa prezinte adeverinta de venit, adeverinta de la medicul de familie, cazier fiscal si judiciar, certificat de integritate de la politie.
Curatela este suficientă în cazul mamei dumneavoastră, pentru următoarele situații:

- pentru a primi de la Primărie indemnizația de însoțitor în cont bancar, nu se poate prin poștâ, dar e suficientă CURATELA.
- pentru a încasa de la DGASPC în cont bancar indemnizația de handicap, sau de la poștă cu decizia de CURATELĂ.
- pentru a încasa pensia de drept a mamei în cont bancar, sau de la poștă cu decizia de CURATELĂ.
- pentru ai schimba domiciliul și buletinul,
- pentru ai schimba pe buletin adresa de reședință (FLOTANT),
- pentru ai scoate de la starea civilă duplicat pentru certificatul de naștere, sau de căsătorie, dacă e nevoie și sunt rătăcite/pierdute),
- pentru ai ridica de la poștă corespondența RECOMANDATĂ, care nu v-o dă fără decizie de curatelă.

Pentru toate aceste proceduri este suficient să obțineți de la instanța de judecată câștig de cauză, prin dispunerea CURATELEI, și desemnarea curatorului.
Procedura este destul de simplă (pentru curatelă), și se judecă cu prioritate de către instanțe, nu trebuie expertiză IML, ci doar o anchetă socială efectuată de autoritatea tutelară de la primărie.

Cel mai probabil asistenții sociali de la primărie și de la DGASPC v-au pus în vedere să cereți în instanță curatela pentru mama dumneavoastră.

Este foarte simplă procedura de a obține curatela, și nici nu e necesar să vă angajați avocat.
Asistenții sociali din cadrul primăriei vă pot ghida cum să redactați acțiunea adresată instanței.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri. In adevar e vorba de situatiile acestea, dar si de problema actualizarii datelor la banca.
Mama dumneavoastră are discernamântul păstrat în ciuda bolii de care suferă`?
În ce stadiu este gradul ei de boală, ușor, mediu sau avansat`?

Dacă are câta discernamânt, și judecă ce face, și vă înțelegeți cu ea când comunicați..., este SUFICIENTĂ dispunerea de către instanță a CURATELEI.

Dacă lucrurile stau altfel, adică starea ei de sănătate psihică este afectată sever, se impune TUTELA SPECIALĂ care este fosta Interdicție judecătorească si presupune o Procedură legală complexă. Tutela specială sau Interdicția judecătorească reprezintă o instituţie juridică prin care se realizează ocrotirea persoanelor cu tulburări psihice., adică cei alienaţi sau debili mintali.

Vă dau doar un singur exemplu, prin instituirea TUTELEI SPECIALE o puteți interna pe mama la psihiatrie NEVOLUNTAR, adică peste voința ei.

M-aș bucura să nu se impună în cazul mamei dumneavoastră, dar dvs și doctorul care o tratează știți mai bine cum stau lucrurile.
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Instituire curatela persoana adulta cu handicap psihic jewelled jewelled In urma decesului mamei noastre, sora mea suferinda de schizofrenie nu se poate descurca singura, astfel incat necesita un curator care sa-i reprezinte ... (vezi toată discuția)
Poate fi numit de către primărie, la propunerea familiei, un curator special pentru un adult (altul decât cel care va fi tutore)? cyan cyan In cazul unui bolnav de Alzheimer, pana la obtinerea tutelei prin instanta, primaria poate numi un membru de familie drept curator special la propunerea ... (vezi toată discuția)