avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi numit de către primărie, la propunerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi numit de către primărie, la propunerea familiei, un curator special pentru un adult (altul decât cel care va fi tutore)?

In cazul unui bolnav de Alzheimer, pana la obtinerea tutelei prin instanta, primaria poate numi un membru de familie drept curator special la propunerea familiei, altul decat cel care va fi tutore?

Sau curatorul special va fi numit un avocat de catre instanta de tutela potrivit art 58 alin. 3 din NCPC?

Cine va plati curatorul special desemnat de instanta?
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:33, 19 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde daca exista un dosar pe rol sau nu. Art. 58 Cpc se refera doar la situatia in care o persoana are nevoie de protectie, dar nu are inca un curator. Se numeste un avocat, platit de partea adversa (fiind cea interesata sa continue judecata), a carui curatela inceteaza la terminarea dosarului respectiv sau a stadiului procesual respectiv, daca nu este numit intre timp un alt reprezentant de o alta instanta (tutore, de exemplu).
Nu s-a demarat procesul de instituire a tutelei.
Sa înțeleg ca pana la demararea acțiunii de instituire a tutelei se poate solicita primăriei numirea unui curator special din partea familiei?
Poate fi propus drept curator special soțul celui care va fi tutore sau este un conflict de interese?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se judeca mai repede, dar tot instanta da o hotarare.
celalalt curator, cel mai extraultrarapid, e pentru un proces aflat deja in derulare. Acolo, procedura civila prevede o alta chestiune speciala, mai speciala decat curatorul special. E un fel de curator procesual, sa-i spunem.
Dar pentru situatia in care nu e nevoie de reprezentarea omului in instanta, se cere curator special si se judeca de urgenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)
Instituire curatela persoana adulta cu handicap psihic jewelled jewelled In urma decesului mamei noastre, sora mea suferinda de schizofrenie nu se poate descurca singura, astfel incat necesita un curator care sa-i reprezinte ... (vezi toată discuția)