avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Aveam la 31 decembrie 2 firme
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Aveam la 31 decembrie 2 firme

Aveam la 31 decembrie 2 firme. Mai pot eu decide legal la 31 Martie care din firme trece pe impozit profit in coditiile in care am cesionat deja una din ele? Legal nu mai reprezint nimic pentru cea cesionata - nu mai este a mea si evident nu vreau sa o trec pe a mea pe profit si o sa aleg sa o trec pe cea cesionata pentru ca nu mai e a mea.
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 18:21, 12 Martie 2024
Da, trebuie ales care dintre cele 2 aplica imp/micro, pt ca data de referinta este 31.12.2023. Termenul de depunere a declaratiei de mentiuni este 31.03.2024. Adica decizia se ia la 01.01.2024 cu termen maxim de depunere a declaratiei de mentiuni 31.03.2024. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor titlului II - impozit pe profit.

Cod fiscal:

Art. 47. - Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;
......
(4) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociaţii/acţionarii persoanei juridice române care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât şi la alte persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor titlului II.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2024
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrarea regimului microintreprinterilor Lili Tomescu Lili Tomescu Buna ziua, Referitor la pastrarea regimului microintreprinterilor. O microintreprindere A are ca actionar unic (SOTIA) detinere directa 100% O ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la impozit pe profit la micro de 1% este posibila din 2024? Andreea Muresan Andreea Muresan Buna ziua! Conform noilor reguli am trecut in 2023 la impozit pe profit de la 16% ( de la micro 3% in 2022). As vrea sa stiu daca va fi posibil ca din ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Orice societate comerciala este platitoare de impozit pe profit? Multumesc anticipat. adresa mea este: mitrache_v@yahoo.com (vezi toată discuția)